Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau Vulturul Ilie, Cetatean Al Buzaului

Vulturul Ilie, cetatean al Buzaului

 Aceasta pasare a existat cu adevarat in zona Buzaului intre anii 1924-1942. El a putut fi admirat aproape 20 de ani de locuitori, fiind prins la Gura Teghii de catre padurarul Furtuna. Un negustor il cumpara si-l tine in cotet alaturi de curcani pana cand  isi recapata libertatea prin lovirea cu ciocul a zavorului. A ajuns apoi sa se odihneasca pe moara Zangopol al carui patron l-a adoptat, facandu-i cuib deasupra acesteia. De la inaltime vulturul vedea aproape tot orasul.
Se spune despre acesta ca intr-o iarna geroasa a reusit sa stinga o casa in flacari cu apa dusa in cioc de la o fantana din apropiere. In timpul celui de-al doilea razboi mondial, Vulturul Ilie este ochit de catre un neamt, prabusindu-se astfel din inaltul cerului. Asemenea unui cetatean de oras, el este dus pe ultimul drum de catre copiii din Buzau, fiind inmormantat la cimitirul Dumbrava. Buzoianul Bucur Chiriac ii dedica cartea “Ultimul Zagan”, relatand prin intermediul versurilor povestea Vulturului Ilie cu care a copilarit. Numele de “Ultimul Zagan” este dat de Marin Sorescu, bun prieten cu Bucur Chiriac.
In memoria acestei pasari, Fabrica de bere de la Buzau in anul1978 a dat numele unui sotiment de bere “Vulturul”. Mai tarziu s-a putut spune ca vulturul a murit pentru a doua oara datorita schimbarii numelui din “Vulturul” in “Ursus”. In prezent mai exista doar o strada cu numele Vulturul in orasul Buzau. Se spune ca vulturul purtat de aviatori in piept, insemnul aviatiei, este fara indoiala Vulturul Ilie.
O alta poveste despre Vulturul Ilie ne spune ca acesta a fost prins de primul hangiu din spatele garii Buzau, Anghel Adam si neputand sa zboare a trebuit sa convietuiasca o vreme cu celelalte oratanii din curte, astfel hanul din spatele garii devenind noul sau cuib. Orice incercare de evadare fiind imposibila astfel a trebuit sa se imprieteneasca cu noii sai prieteni. Fiind inofensiv a putut sa-si recapete libertatea plimbandu-se nestingherit prin orasul Buzau, ca un adevarat cetatean de onoare. 

Nicoleta Marica

Regional