Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau Vorbe Buzoiene Din Popor

Vorbe buzoiene din popor


        In statiunea Basca-Penteleu (Gura Teghii) tratamentul se facea cu zer. O statiune balneaoclimaterica a functionat la Gura Teghii intre anii 1850-1880 sub numele de Basca-Penteleu. Zerul ramas in urma realizarii branzei era folosit de intreprinzatorul Persescu pentru diferite afectiuni.
 

       Hasdeul lanseaza chestionarul "Programa pentru adunarea datelor privitoare la limba romana". In judetul Buzau acesta este aplicat in 20 de localitati, Buzaul reprezentand o zona de contact dar si de trecere pentru crescatorii de animale din diferite parti ale tarii. Astfel ajunge la concluzia ca pentru pazitorii de oi se intalnesc 3 termeni din fiecare zona Muntenia, Moldova si Transilvania, cum ar fi cioban, mocan, pastor. Iar locuinta acestora numita tarla, odaie, perdea, surla. Invatatorul N. Popescu din Maracineni vine in completare cu mai multe date oferind o expunere pretioasa si detaliata ca material etnografic privind prepararea a 3 sortimente de branza.

       Pentru obtinerea branzei felii sau saramura, laptele muls se trece printr-o strecuratoare direct in inchegatoare, unde este aflat cheagul. Dupa ce s-a inchegat se pune in crinta ce este in forma unei rasnite, punandu-se deasupra o piatra mai mare. Dupa scurgerea zerului din cas, acesta se taie felii asezate apoi in putina cu zer deasupra.

      Pentru obtinerea urdei, zerul ce a ramas in crinta se pune la fiert intr-un cazan, iar dupa ce a iesit la suprafata toata jintita, se pune intr-un saculet care sa atarne pentru a se scurge zerul.

      Branza de burduf se face din casul luat din crinta, ce se lasa cateva ore la aer, apoi se marunteste, se da sare si se pune in putina sau burduf.

Nicoleta Marica

 

 

Regional