Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau Vitaminele Si Eficienta Acestora In Organism

Vitaminele si eficienta acestora in organism


Hrana organismului animal si uman trebuie sa contina proteine, glucide, lipide, saruri minerale si vitamine. Termenul de vitamina sau in traducere libera amina vitala a fost introdus in limbajul chimistilor de catre biochimistul Funk in 1911. Rolul vitaminelor in organismul animal si uman poate fi determinat numai cu ajutorul unor teste biologice. In acest scop animalele de laborator sunt supuse unui regim alimentar complet, din care vitamina cercetata lipseste.  Astfel, cand in organismul animal sau uman o vitamina oarecare lipseste partial sau total, organismul respectiv sufera de hipoavitaminoza, respectiv avitaminoza. Vitaminele, in functie de solubilitatea lor in lipide si solventi organici precum si in apa, se clasifica in: vitamine liposolubile( A, D, E si K) si vitamine hidrosolubile cum ar fi vitaminele complexului B, vitamina C, vitaminele P si acidul lipoic.
Vitaminele liposolubile-retinolii: se cunosc doua tipuri de retinoli, retinolul sau vitamina A1 si dehidroretinolul sau vitamina A2. Descoperite initial in ficatul pestilor marini, exista deasemenea in ficatul mamiferelor si in proportii mai mici in lapte, unt si oua. Retinolii indeplinesc un rol deosebit de insemnat in organism in desfasurarea unor procese fiziologice si biochimice de baza. Protejeaza epiteliile, maresc rezistenta anumitor organe la infectii, stimuleaza formarea globulelor rosii si determina functionalitatea normala a aparatului genital.
Vitaminele D sau calciferolii. Acestia exista in natura in proportie mica, sub forma de provitamine D care deriva de la compusii numiti steroli. Cele mai bogate surse de provitamine ale calciferolilor sunt: pielea, ficatul, galbenusul de ou, laptele de vaca, drojdia de bere si untura de peste sau mai corect uleiul de peste.
Vitaminele E sau tocoferolii. Acestea numite in trecut vitaminele E ale fertilitatii sau antisterilitatii se afla in plante cu precadere in frunzele verzi si in germenii cerealelor(porumb si grau). Astfele de compusi se acumuleaza in tesuturi si organe animale cum ar fi muschi, ficat, rinichi si glande suprarenale. Dintre principalele afectiuni in care se administreaza vitamina E mentionam sterilitatea, tulburarile functionale si trofice determinate de menopauza, distrofiile musculare si ulcerele varicoase.
Vitaminele K sau menaftone. Principalul rol al vitaminei K in organism il constituie capacitatea de a coagula sangele. S-a observat, atunci cand vitaminele K lipsesc din organismul mamiferelor , se manifesta numeroase hemoragii in piele, mucoase si tesuturi, periclitand grav viata organismelor respective. Vitamina K exista in proportii relativ mari in plante verzi, ca de exemplu spanac, precum si in organismul mamiferelor unde este biosintetizata de flora bacteriana intestinala.
Vitamine hidrosolubile: vitaminele complexului B.
Din complexul B au fost identificate pana acum vitamina B1, vitamina B2, vitamina B3, vitamina B4, vitamina B5, vitamina B6, vitamina B8, vitamina B9, vitamina B12, vitamina B15,  vitamina H, si colina. Toate acestea sunt constituienti naturali esentiali in drojdia de bere, cereale si ficat, sunt factori de crestere pentru bacterii, ciuperci si anumite mucegaiuri, si sunt utilizate cu preponderenta ca medicamente.
Vitamina C. Numita si acid ascorbic se gaseste in plantele verzi, cu precadere in legume, fructe, continutul acestora in acidul mentionat micsorandu-se in cursul depozitarii lor.

Alin G.

Regional