Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau Timpul Mantuirii

Timpul mantuirii


Odata, demult, tare demult, era un tanar care era foarte preocupat de cele lumesti. Dar de fiecare data cand simtea ca a gresit cu ceva cuiva sau cumva, vocea lui launtrica il mustra si el, in sinea lui stia ca gresise. Dar gandidu-se ca este tanar si are tot timpul din lume sa-si indrepte greselile nu-si facea prea multe griji in privinta faptelor sale.
Si daca totusi la batranete cand voi muri va trebui sa dau socoteala? Dar, stai putin ca eu sunt tanar am numai 23 de ani, am la timp… cat lumea ! Lasa ca atunci cand o sa fiu batran o sa incep sa postesc si eu, o sa ma duc la preot, nu o sa ma mai uit dupa fete si poate chiar ma voi  spovedi si impartasi. Pana atunci ma duc sa petrec si eu ca toti tinerii ca doar o viata am, se gandi tanarul.
Intr-una din zile, aflandu-se el la un prieten de-al lui care statea langa biserica satului, auzi clopotul batand tare, si agale, enervant de repetitiv.
- Ce-i asta, frate? Ce se aude?
- Cum ce e? Bate clopotul de la biserica.
- Pai si de ce bate tocmai azi, ca nu e duminica?
- Eh, a murit cineva de aici din sat. Nu era foarte batran ,si nici bolnav nu-l stia nimeni, dar l-a gasit navasta-sa mort dimineata. Azi il ingroapa.
Alta data, o veste ca asta i-ar fi trecut pe langa ureche ca niste vorbe in vant. Dar de data asta tot felul de ganduri nu-i dadeau pace. Ceva il tot chinuia. Nici noaptea nu putu dormi bine. Se foi, cand pe stanga, cand pe dreapta.
- Si daca totusi dam socotela? Se framanta in mintea lui tanarul.
A doua zi dimineata, pentru linistea lui, s-a hotarat sa se duca la biserica si sa vorbeasca cu parintele ca poate il lamureste el cu privire la niste intrebari, si-l linisteste.
Zis si facut.! A doua zi in zori, a plecat spre biserica, repetand mereu in cap intrebarile ce avea sa-i puna parintelui. Ajuns in fata altarului, tanarului incepusera sa-i cam tremure genunchii dar, ca sa nu se dea de gol, s-a dus batos in fata parintelui:
- Parinte, as vrea sa vorbesc putin cu dumneavostra, daca aveti putin timp liber.
Masurandu-l putin pe tanarul nostru, parintele cel intelept, se apropiase incetisor de el punandu-i mana pe crestet.
- Sigur fiule, daca te pot ajuta , cu cea mai mare placere!
- Vreau sa va pun cateva intrebari, ca mi se pare ca nu am gasit nicaieri scris despre unele lucruri. De exemplu , daca un om are multe, multe pacate ca sa ajunga in rai trebuie neaparat sa faca fapte bune ca sa il ierte Dumnezeu?
- Nu fiule, nu neaparat prin fapte bune poti sa te mantuiesti. Pentru ca poti face fapte bune fara sa te gandesti la Dumnezeu ci mai mult sa te mandresti.
- Dar , atunci parinte, ca sa te mantuiesti, ce trebuie sa faci?
- In primul rand sa te caiesti. Sa-ti para rau de tot ce ai facut din adancul sufletului si din dragoste pentru Hristos, sa nu le mai repeti.
- Dar, parinte, eu sunt tanar si am timp sa ma caiesc, nu-i asa? Dar cat timp trebuie sa te caiesti?
- O singura clipa.! O singura clipa, inaintea mortii este suficient ca Hristos sa vada dragostea din inima ta si parerea ta de rau pentru greselile care le-ai facut.
- Dar cum stim cand este clipa mortii?
- Pai, nu stim!
Incepand sa planga tanarul nostru a inteles ca nu timpul poate decinde mantuirea unui om si mai mult, nimeni nu isi stie timpul mortii sale.

Regional