Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau Tezaurul De La Pietroasele

Tezaurul de la Pietroasele

 

Pentru  pasionatii de comori si istorie ar fi bine sa aflati mult mai multe de la localnicii comunei Pietroasele, ce va pot adeveri misterul celebrului tezaur “Closca cu puii de aur”, care a fost descoperita in 1837 de catre doi sateni ce sapau pentru scoaterea pietrelor folosite in constructii. Mitul ce s-a transmis din generatie in generatie sustine prezenta mai multor comori in aceasta zona, ce sunt insa aparate de un blestem impiedicand astfel gasirea lor. Tezaurul a fost format la inceput din 22 de piese, dar din toate doar 12 se mai gasesc la Muzeul National de Istorie intr-o greutate totala de aproximativ 19 kg. Toate obiectele acestui tezaur sunt impartite in doua categorii: vase si podoabe din aur.
Ce simbolizeaza insa fiecare? Semnificatia  pieselor a cunoscut o permanenta schimbare datorita frecventei si diversificarii intrebarilor. Astfel istoria se construieste in continuare, insa cateva detalii putem stabili, anume unele apartin de partea religioasa iar altele, cum sunt poboadele, servind la stabilirea statutului social. Pentru a face traseul ce conduce la locul descoperirii trebuie sa stim ca aceasta comoara a fost gasita pe dealul Gruiu ce apartine comunei Pietroasele din judetul Buzau. Drumul de tara ce trece pe langa primarie ne insoteste pana la prima bifurcatie marcata de o cruce de piatra pe partea stanga si un izvor pe partea dreapta. De aici se mai parcurg cam 500m, nu trebuie ratata curtea  impanzita cu statui cioplite in binecunoscuta piatra alba de Istrita, a unui mester pietrar probabil ultimul si cel mai vestit din zona. Piatra alba a fost folosita la majoritatea gardurilor si temeliilor caselor din aceste locuri. Intr-un final se ajunge si la locul mult cautat, bucatile mari de piatra alba ne prezinta istoria tinutului pe cateva placi sculptate.
Daca vrei sa ajungi pe acoperisul lumii, incarca-te cu multa energie, drumul este greu dar intr-o ora si ceva poti ajunge in varful dealului. Minunile sunt prezente in orice colt al acestui tinut, astfel aici sus ajungi si la chilia pustnicului Ambrozie, o grota sapata la o inaltime de aproximativ 4 m si totodata ascunsa printre copaci. Putem deduce ca toata zona ascunde nu numai comori ci si legende, merita vazuta! Ar fi bine ca inceputul lui septembrie sa te prinda tot pe aceste meleaguri, Sarbatoarea Tamaioasei iti va darui vinurile de cea mai buna calitate.

Nicoleta Marica 

Regional