Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau Tara Luanei

Tara Luanei


Muntii Buzaului
ascund o serie de comori, pe cat de neinteles, pe atat de fascinante. Tara Luanei este un loc plin de incarcatura emotionala, asupra caruia planeaza o serie de legende. Cand ajungi acolo, te cuprind o serie de stari, care mai de care mai stranii: o teama combinata cu o placere nebuna de explorare, un delir ciudat, o agitatie produsa de frumusetea tinutului, dar si de misterul spatiului care parca incearca sa iti spuna ce au facut inaintasii acolo.
Tara Luanei o poti vedea ca fiind doar un amator de plimbare, de munte si aer proaspat, ceea ce te va incanta si te va face sa revii sau o poti urmari cu ochii celui profund, iubitor de istorie. In cazul acesta din urma o sa ai o revelatie; o sa descoperi atatea vestigii, locuinte rupestre, pietre insemnate, schituri si stanci incrustate incat vei ramane blocat in fata acestui loc. Vei descoperi in adancul sufletului tau o sete profunda de a vedea si afla mai mult. O sa vrei sa notezi tot, sa faci o serie de poze, sa filmezi, sa iti suni cunostintele pentru a te lauda cu descoperirile tale, o sa iti promiti ca vei spune mai departe si tot asa. Ti-am zis doar ca vei trece prin niste etape parca neobisnuite!
De ce se numeste Tara Luanei?
Cu siguranta v-ati pus si voi aceasta intrebare, de aceea o sa va si raspund. Luana, desi este un nume feminin, se spune ca a fost candva un rege. Acesta se pare ca ar fi fost genul de persoana care le stia pe toate, un mare intelept neinfricat, care atunci cand ii mureau ostenii in lupte, ii stropea cu apa vie luata din Valea Izvoarelor. Luana avea o cetate cu ziduri foarte inalte, care parca atingeau cerul, iar razele soarelui ii erau aproape indiferent ca era zi sau noapte. Ostenii Luanei erau oameni puternici, dar intr-o zi a trebuit sa isi piarda soarele care le era prieten. Dusmanii au venit la ei cu niste care de foc si astfel cetatea a ars. Pana si sub pamant a patruns focul la jumatate de metru, astfel ca Tara Luanei a fost un loc pustiu multa vreme. Legenda spune ca nici macar pasarile nu se mai apropiau de taramul acela, de cand soarele a fost doborat. De la acest soare probabil ca se explica ce e cu atatea insemne solare pe pietrele din zona pentru ca vezi des inscrise stele, cruci sau chiar soarele insusi.
Si pentru ca tot vorbim de legende, Tara Luanei mai are inca o legenda despre care povestesc localnicii cu inflacarare. Aceasta spune ca de fapt Luana era o fata foarte frumoasa care a coborat din cer si a venit cu un car de foc. Pe acest taram ea a prins drag de un localnic si nu a mai vrut sa plece de aici, ceea ce l-a infuriat pe iubitul ei din cer. Acesta a innebunit de gelozie si a venit hotarat sa distruga tinutul. In aceasta legenda Luana i-a invatat pe localnici sa se ascunda in stanci acolo unde nu ajungea focul, ceea ce explica existenta asezarilor rupestre de la Bozioru. Se pare ca atunci cand unul dintre localnici era atins de foc, Luana il vindeca pe loc cu apa moarta si apa vie. Stancile in care se ascundeau localnicii sunt cele din zona Cozanei, iar atacul se intampla pe Platoul Martirei. Oare de aceea poarta acest loc superb plin de flori un nume atat de greu de explicat?
Daca legenda fetei din cer nu poate fi dovedita in niciun fel, regele Luana este atestat ca fiind al treilea rege al Sumerului. Ce s-a intamplat cu adevarat acolo, nu stie nimeni. Cateva lucruri sunt insa certe si verificate: cetatea aceea a ars, pentru ca cercetatorii au constatat gradul mare de arsura. Insemnele de pe pietre, de pe pereti, pumnalele inscriptionate, tablourile care parca simbolizeaza o lupta, aerul parca istoric, toate acestea ma fac sa va recomand sa vizitati tinutul numit Tara Luanei. Nimic din ceea ce am spus nu este important comparativ cu ceea ce veti trai daca mergeti acolo.

N.G.

Regional