Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau Suflet Intunecat

Suflet intunecat


A fost odata, un calugar, care intr-o iarna foarte grea, a plecat de la manastire, spre satul din apropiere pentru ca fusese chemat de tatal unui copil bolnav, tintuit la pat. Pe drum, la marginea padurii, in zapada gasise cazut un cerb probabil doborat de frig si de foame. dar calugarul nu l-a luat ci si-a continuat drumul pana la casa baietelului. Ajungand in cele din urma la el, i-a spus tatalui acestuia:
- Este un cerb, nu departe de casa, rapus de frig si de foame. Veniti cu mine, veniti sa-l luati si veti avea de mancare o perioada mai indelungata. Ca vremea e rea si nu se stie daca mai aveti de unde sa luati provizii pe iarna.
Fericit, barbatul i-a multumit calugarului si a mers dupa el pana la locul cu pricina.
Cand au ajuns acolo insa, langa cerbul mort zacea un lup, umflat in burta si cu limba scoasa. Intre timp fiara gasise cerbul si il devorase. Din prea mare pofta, mancase mai mult decat ar fi putut. Acum lupul zacea mort, omorat de propria lui lacomie.
Privind "tabloul" dezgustator, calugarul privi spre barbat si ii spuse:
- Vezi tu, unii oameni sunt precum cerbul, care mor rapusi de griji si de nevoi, din lipsuri si multe dureri adunate de-a lungul vietii. Sufletele lor necajite ingheata de atatea necazuri. Numai credinta le mai poate incalzi sufletele si numai dragostea si mila lui Dumnezeu ii mai poate intari. Nu trebuie decat sa Il caute. Si sunt altii, vai de ei, saracii, care sunt asemenea lupului. Nu le lipseste nimic, au de toate, chiar poate mai mult decat au nevoie, din care ar putea da si la altii, dar cu toate astea sunt si ei morti dar sufleteste. Traiesc pentru ei, in egoismul lor propriu, cu sufletele inghetate si intunecate de lacomie. Mare pacate fac acestia prin faptele lor egoiste. Sa fii rapus de greutati si de neputinte  nu este un lucru de ocara dar sa fii ucis si ingenunchiat de propriul egoism este o mare rusine si un mare pacat. Vai si amar de cei care sunt egoisti si au sufletele intunecate, la judecata de apoi, mari si grele pedepse vor avea de dus. Ispitele sunt de doua feluri: cand viata este grea si anevoioasa, cu multe si felurite incercari, cercetand rabdarea si credinta omului, si cealalta parte, cand belsugul si bogatia vine iarasi in chip de ispita.
Este la fel de greu sa-ti pastrezi atat un cuget curat cand nu ai de nici unele cat si atunci cand ai de toate si nu stii sa apreciezi si sa dai din ce ti-a dat Dumnezeu  si altora care au nevoie, facand un bine.
Este greu sa fii si sarac si bogat, dar este si mai greu sa-ti pastrezi cugetul curat in oricare din aceasta situatie.

Regional