Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau Sinceritate Si Rasplata

Sinceritate si rasplata


Era in timpul razboiului  si viata era  destul de grea. Oamenii sufereau de foame si erau foarte necajiti. Un om bogat s-a hotarat intr-o zi sa-i ajute pe cei nevoiasi si a dat sfoara in tot targul ca din ziua urmatoare orice copil va veni la poarta lui va primi o paine  pe degeaba. A doua zi, dis de dimineata o gramada de prichindei se adunase-ra in fata casei unde  locuia omul nostru atat de bun la suflet. Cand acesta a adus  niste cosuri mari , toate pline cu paine, copiii s-au repezit, calcandu-se,  imbrancindu-se si lovindu-se incercand fiecare sa prinda o paine cat mai mare. Cum puneau mana pe cate o paine o si luau la goana bucurosi ca au luat o bucata buna. Era acolo o harmalaie!...
Deodata, insa, omul nostru a vazut , undeva mai la marginea curtii o fetita care isi astepta cuminte randul. Cand toti ceilalti copii si-au ales cam ce paini au vrut si au plecat cu ele, micuta s-a apropiat si ea timida de primul cos uitandu-se in el. Dar acolo nu mai ramasese decat niste firmituri. Apoi s-a uitat si in al doilea cos, dar si acesta era gol. Insa spre bucuria ei undeva pe fundul celui de-al treilea cos  gasi o painica mica,  pe care nici un copil nu o luase in seama. Dar fetita a luat-o, iar apoi  s-a indreptat catre omul cel milostiv si i-a multumit frumos pentru tot ceea ce primise. Dupa care a plecat si ea acasa.
Toata ziua a stat omul  si s-a gandit la modul in care se purtase fetita . Ca urmare a poruncit la bucatarie sa fie coapta pentru a doua zi o paine mica dar in mijlocul careia sa fie pusi zece bani de  aur. Asa s-a si facut. Dimineata urmatoare, a asezat painica deasupra  celorlalte  paini si a iesit iarasi in curte cu toate cosurile pline,  unde copii deja se adunasera gloata si asteptau nerabdatori. Din nou s-au repezit cu totii si au inceput a se certa pe ele. La sfarsit, aceeasi fetita care cuminte asteptase si in ziua precedenta, a vazut singura ramasa in cos painica cea mica. Si de aceasta data  dupa ce a luat-o, i-a multumit frumos omului si a plecat spre casa, unde mama ei astepta nerabdatoare sa se intoarca. Cand s-au asezat la masa iar mama fetitei a rupt painea, nu putu sa-si creada ochilor, banutii de aur s-au imprastiat pe masa, zornaind sclipitori.
-    Vai, vai de mine, a spus mama uimita, dar ce-o fi cu banii astia.! Tu ai primit aceasta paine , dar poate ca omul acela nu a stiut ce se afla in ea. Poate ca banii au ajuns aici din greseala, poate ca, cine stie, i-au cazut brutarului in timp ce framanta aluatul.
Nu! Ia-i, ia-i imediat si du-i inapoi!
 Si s-a intors micuta la casa omului si i-a dat inapoi acestuia toti banii povestindu-i cum mama ei i-a gasit in painea primita. Privind-o cu mult drag, omul i-a spus:
- Banii aceia pe care voi i-ati gasit n-au ajuns intamplator acolo. Am ramas uimit de modul in care ai avut rabdare sa termine ceilalti copii de ales painile cele mari, iar tu te-ai multumit cu putin, am vrut sa te rasplatesc. Astazi am vazut ca esti  si cinstita pentru ca ai fi putut pastra banii, insa tu mi nu i-ai oprit pentru tine si mi i-ai adus inapoi.
Uite, de aceea, drept rasplata , in fiecare dimineata de fiecare data cand vei veni sa-ti iei si tu painea, vei primi si cate zece banuti de aur!
Doamne, cat fu de bucuroasa fetita! Insa, mama ei a invatat-o si de data aceasta, ca, in fiecare dimineata , de fiecare data cand omul ii dadea banuti sa se duca in mijlocul copiilor si sa imparta cu acestia tot ceea ce ea primea. Pentru ca stia ca si ceilalti copii aveau nevoie de milostenie, la fel de mult cum avea si ea.

Regional