Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau Schitul Sf. Ilie Din Sasenii Noi

Schitul Sf. Ilie din Sasenii Noi

Schitul Sfantul Ilie este situat pe soseaua Buzau-Nehoiu-Brasov, cu ramificatie stanga Vernesti-Zoresti. De la  sosea se traverseaza calea ferata, se trece pe langa primarie si apoi se face la stanga pe soseaua Tisau-Pietroasele. De la km 16 si dupa traversarea canalului de irigat betonat aflat in buza dealului la 1,700 km de satul Zoresti, se merge in dreapta pe un drum de camp pietruit si abia dupa 1 km se ajunge la schit.
La 1 km de schit se afla satul Sasenii Noi. Inscriptia sculptata aflata in biserica ne informeaza ca schitul apartine Episcopiei Buzaului. Schitul actual a fost refacut pe locul vechiului schit Apsoara din secolul al XVII-lea care a apartinut intai de Episcopiei Buzaului, iar apoi cu binecuvantarea chiriarhului locului ca metoc al manastirii Ciolanu. In 1959 schitul a fost distrus si desfiintat complet de catre regimul comunist. Epifanie Norocel, episcopul Eparhiei Buzaului, a avut initiativa reinfiintarii schitului. Ajutat de parintele consilier economic Iulian Negoita precum si ceilalti colaboratori de la centrul eparhial Buzau, a construit cladirea pentru chilii si paraclis. Au contribuit la aceste lucrari si micul sobor de calugari al schitului Sf. Ilie in frunte cu protosinghel Paisie Fantaziu, staretul schitului aflat la data respectiva. Slujba de sfintire a bisericii schitului Sf. Ilie a fost savarsita de catre Episcopul Epifanie inconjurat de un sobor de preoti si diaconi la 21 noiembrie 1996. Catapeteasma este realizata din lemn de stejar sculptat. Intrarea in pridvor se face pe o usa din lemn in doua canaturi, plasata in partea de vest a zidului. Acoperisul este din tabla zincata, iar pardoseala este de scandura. Pictura a fost realizata in anul 1997 de cuviosul arhidiacon Gabriel Sibiescu impreuna cu ucenicii sai si de cucernicul preot Petre Brasoveanu din Buzau. La data de 16 iunie 1997 s-a facut resfintirea de Prea Sfintintul Epifanie. Cladirea pentru chilii si biserica sunt construite pe o coama de deal, iar cladirea anexa in care se gaseste bucataria, trapeza, schitului si grajdul este mai spre vale la aproape 60 m sud-vest. In partea de est a incintei este plantatia viticola de 5 ha a schitului.

Nicoleta Marica

Regional