Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau Schitul Berca

Schitul Berca

Chiar daca aveti de gand sa vizitati Vulcanii Noroiosi sau Manastirea Ratesti, merita sa vizitati si Schitul Berca (Manastire cu hramul Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil). Este situata intr-un varf de deal, satul Berca, si cu siguranta or sa va atraga atentia ruinele care o inconjoara. La o prima vedere, Biserica nu este cu nimic mai speciala dar la o cercetare mai indeaproape veti descoperi un lacas  fascinant, un stil brancovenesc de mare valoare.
Fosta staretie (alcatuita dintr-un parter inaltat, acum în ruina, ce surmonteaz─â o pivnita cu garlici de acces), un corp de chilii si un turn-clopotnita (situate la sud de biserica si aflate în stare avansata de ruina), precum si o parte din zidul de incinta, din caramida si bolovani din piatr─â de rau (la est de biserica), care se mai pastreaza din fosta manastire de calugari –declarata monument istoric, figureaza pe lista monumentelor istorice din judetul Buzau.
Prezinta o arhitectura simpla, imbogatita de opt ferestre decorate la exterior cu capete de ingeri sculptate in piatra, amintind de asezamintele de cult ridicate în perioada brancoveneasca.
Si acum sa intram in biserica... schele vechi si peretii care ascund o fresca prea putin conservata. Intreaga pictura este facuta de catre Pirvu Mutu, pictorul preferat al familiilor Cantacuzino si Brancoveanu. Este fiu de preot, orfan de mic de mama si singurul copil din familia Pirvu care supravietuieste. De mic invata arta zugravitului si are ca mentor un vestit pictor rus. O sa enumar cateva din multitudinea de biserici pictate de el: Manastirea Ramnicu Sarat, Manastirea Negru Voda din Campulung, Biserica din Magureni, Manastirea Sinaia a Spatarului Mihai Cantacuzino si lista continua. Valoarea picturilor lui este inestimabila.

Schitul este in renovare, se incearca restaurarea bisericii, picturilor dar valoarea este una mult prea mare pentru oamenii simpli din imprejurimile zonei. Sa speram ca un om cu inima buna si dare de mana poate ajuta la restaurarea schitului.

Doamne ajuta!
 

 Andreea Neculai  

 

Regional