Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau Satele Romanesti

Satele romanesti

Pamantul acum e lasat in paragina, aproape parasit, lucrul de la tara a ajuns codas. Cei care munceau pamantul de dimineata pana seara au ajuns batrani, traditia nu a mai contat.
Romania a avut un impact istoric european si mondial in ceea ce priveste cultivarea graului. Acum suntem pe ultimul loc si situatia este tot mai trista.
Pamanturile romanesti sunt bogate in sol, deci se poate avea o activitate agrara buna. Acum nu are cine sa munceasca pamantul pentru ca tinerii care au crescut si au preluat traditia sunt plecati din tara. Nu sunt nici masini agricole pentru usurarea muncii, in plus se prefera a munci pamanturi straine, pentru ca ofera conditii si o stare materiala buna. Denumirea satelor din Romania iti aduce zambetul pe buze: Gresia, Pinu, Buda, Punga, Trestia, Sageata. O sa va intrebati cum de ma preocupa asta dar pur si simplu este singurul lucru placut cand vine vorba de satele romanesti. Cum sa trec cu vederea localitati ca: Udati, Manzu, Stalpu, Smeura, Capsuna, Valea muierii de jos, Adam, Posta, Licurici, Frunza, Scoarta, Craciunel, Duda, Vrabia, Plop, Ruda, Rosia?
Ma intreb daca si-a mai pus cineva intrebarea: cum au aparut aceste nume? Recunosc ca nume ca Patru frati, Fierbinti targ, Fierbintii de jos, Zece prajini, Banu, Zmeu, Vata, Baita de sub codru, mi-au atras atentia si mi s-au parut cu semnul intrebarii.
Nu vrem sa stim cum au luat nume fiecare, desi banuim ca fiecare are cate o poveste care e stiuta doar din batrani. Mergem intr-un loc si ne amuzam cand vedem un indicator. E suficient sa te miri sau sa strambi din nas daca vezi scris pe un indicator: Basesti, Repedea, Pluta, Tantaru, Rascolesti, Ruptura, Bord.
Stiati ca exista atatea nume ciudate? Stiati ca exista sate ca: Roua, Oarba, Beu, Tau, Cracaoani, Cucu, Berea? Poate ca nu ar trebui sa iau in ras nume de sate, dar cum sa nu ma gandesc cum ar fi sa locuiesc in Pluton sau Scorbura sau si mai frumos in localitatea Varsatura?
Chinezii puneau numele copiilor aruncand o farfurie pe scari, dupa cum se auzeau sunetele facute de farfurie asa se numea noul venit pe lume. Pana acum puteai spune- daca as lua cate un dolar de la un japonez, chinez, as fi putred de bogat, roata s-a intors, prietenul la nevoie se cunoaste.

Cosmina Vlad

Regional