Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau Sarantocul

Sarantocul

Era odata, demult, intr-un sat, un om sarac si batran, care nu avea pe nimeni, nici rude, nici prieteni, nici casa, nici haine, dormea in pragul bisericii si parintele il lasa, stiind situatia lui. Se invelea cu o patura rupta, murdara si dormea si el acolo, cum putea: in frig, in vant...doar atat ca nu-l uda ploaia sau nu-l ningea. Nu deranja niciodata pe nimeni, nu vorbea niciodata, nu cerea niciodata nimic de la nimeni, dar cu toate astea oamenii si femeile din zona nu-l puteau inghiti, spunand ca e purtator de microbi, la cat era de murdar si ca ii putea imbolnavi si pe ei. Au tot cautat un pretext si cand chipurile au gasit, s-au dus la parinte sa discute cu el. I-a spus ca nu pot face dimineata curatenie din cauza saracului din usa pentru ca statea acolo intins pe jos. Preotul, vazand ca nu da la pace cu femeile, i-a spus saracului sa plece, deoarece deranjeaza. Fara sa carteasca a doua zi, saracul a plecat, iar femeile erau tare fericite ca parintele le ascultase si scapase de omul cel murdar de la usa.
Intr-o seara, dupa ce au iesit de la vecernie, se intalnisera cu jandarmul care patrula in zona si intrasera in vorba cu el. Acesta stiind de omul de pe pragul bisericii intreba:
-Dar unde-i batranul?.. unde a plecat?
O femeie plina de mandrie ii spuse:
- Eh, ce conteaza, nu ne intereseaza, i-am spus parintelui sa-l alunge, pragul bisericii nu e loc de dormit. Bine ca am scapat de el!
- Vai, ce rau ati facut! a zis jandarmul cu tristete in glas
- Pai de ce am facut rau, ca ne umpleam de boli.. cine stie... n-ati vazut ce murdar era? spusesera ele raspicat
- Stiti, eu mai lucrez si noaptea, si de multe ori l-am vazut pe batran facand adevarate lucruri Dumnezeiesti!
- Cine?... jegosul ala?... ce asa lucruri minunate sa faca ala? un zdrentaros...
- Sunt multe lucruri de care nici parintele nu stie. Asa cum ziceti voi, un bosorog jegos, a aparat intr-o noapte biserica de hoti sarind la ei cu o bata. Alta data, in alta noapte, a venit la el o femeie a carui sot era pe moarte si i-a dat o lumanare... era miezul noptii si femeia nu avea de unde sa ia lumanare la ora aceea si sarantocul i-a dat-o pe a lui. Alta data, a vazut ca vasul in care era sfanta Aghiazma era spart si s-a apucat sa-l repare sa nu se scurga in van Aghiazma...ca mare pacat ar fi fost...
- Si de ce nu ne-ati spus aceste lucruri pana acum? Noi n-am stiut ce facea batranul pentru biserica..  spusesera femeile cu regret.
- M-a rugat frumos, sarantocul, sa nu spun nimanui ce am vazut, pentru ca fapta buna trebuie sa ramana un secret, nu sa se zica in gura mare. Mi-a zis ca mai bine il jigneste lumea, sau poate chiar il bate sau il alunga decat sa se laude si sa moara in pacat. Si ca sa il las asa sarac mai bine decat sa se afle de faptele lui bune.
Auzind femeile adevarul, le-a parut tare rau pentru fapta pe care o facusera, pentru alungarea lui si au plecat sa-l caute. Dar de gasit nu l-au mai gasit. Se spune ca si azi inca il mai cauta!

Regional