Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau Sanatatea Trupului Si A Mintii

Sanatatea trupului si a mintii


Plecand de la un vechi dicton latin se subintelege printr-o simpla traducere ca sanatatea corpului reflecteaza si asupra mintii. Acest aspect poate fi considerat si invers la fel de real: unei minti sanatoase i se subordoneaza un corp sanatos.
Unul dintre cei mai ilustri filozofi germani, Schopenhauer spunea ca sanatatea nu reprezinta chiar totul, dar fara sanatate chiar nimic nu conteaza. Cat adevar in aceste vorbe! Desi pare destul de dificil de a defini sanatatea o putem asimila unei stari de bine din punct de vedere fizic, social cat si psihic. Insa, iata ca momentan traim in secolul 21 unde deja tehnologia este extrem de avansata si isi pune amprenta in activitatea noastra, in viata de zi cu zi ducand aproape la inexistenta efortului fizic. Cati nu suntem oare, care preferam sa nu ne mai deplasam pe jos chiar daca distanta este mica, cati dintre noi nu renuntam la o plimbare cu bicicleta sau la o iesire in parc daca e mai comod sa navigam pe net si sa urmarim televizorul?! Astfel se instaureaza sedentarismul a carui consecinte sunt devastatoare asupra organismului uman si a metabolismului acestiua. Reteta perfecta pentru a impiedica aparitia sedentarismului consta in exercitiile fizice cat mai constante, si o alimentatie cat mai echilibrata. Astfel daca am recurge la o activitate fizica sau miscare in aer liber sau chiar intr-o sala de sport doar cateva ore saptamanal se imbunatateste atat randamentul mental, intelectual cat si tonusul muscular al corpului rezultant acea armonie intre trup si minte.
De foarte multe ori s-a dovedit stiintific eficienta exercitiilor fizice pentru mentinerea corpului in forma indiferent de etatea pe care o avem. Astfel sunt persoane care, chiar daca au varsta de 45-50 de ani, fizionomia lor denota o varsta de 35 de ani sau chiar mai putin, rolul principal avandu-l practicarea cu regularitate a sportului si a exercitiilor fizice.
Putem vorbi insa si despre consecintele nefaste a lipsei activitatii fizice, a sportului care duce la obezitate, aparitia unor boli cardiovasculare, osteoporoza si multe altele. Inca de la o varsta frageda un rol extrem de important in dezvoltarea armonioasa a copilului il are mai ales sportul. Acesta duce la echilibrarea fizica a corpului copilului, a dezvoltarii lui din punct de vedere motric, a muschilor, articulatiilor, reflexelor cat si la o mai buna echilibrare psihica. Astfel, mai ales in scoala primara, educatia fizica are un rol primordial in dezvoltarea calitativa si cantitativa a laturii fizice a copiilor. Influenta pozitica a acesteia duce in timp catre o arie mult mai larga precum dezvoltarea capacitatilor psiho-intelectuale si afective a copilului.
De mentionat este si faptul ca sportul are un amplu rol benefic si in randul persoanelor bolnave. De exemplu,  la persoanele cu diabet, exercitiile fizice duc la o oarecare intarziere sau diminuare a complicatiilor, asigura o mai buna forma fizica si totodata duce la reducerea dozelor medicamentoase. Aceste efecte apar pentru ca sportul reduce nivelul zaharului din sange, mai exact glicemia.
Unul dintre cei mai ilustri iluministi francezi, Voltaire facea o paralela foarte interesanta. Mai exact in conceptia sa reteta fericirii umane are doar doua componente: un trup de atlet alaturat sufletului unui intelept. Astfel putem deduce usor ca atat sufletul cat si trupul trebuiesc privite ca un tot unitar, ca o molecula indivizibila.
In incheiere probabil ca multi ar fi tentati sa spuna ca sunt ocupati, ca nu au bani sau timp de a practica sporturi sau diferite exercitii fizice. Insa daca ar fi sa privim reversul medaliei, mai mult timp si mai multi bani vom pierde daca nu avem grija de sanatatea noastra!
Vreti sa fiti sanatosi, faceti cat mai mult sport!

Alin G.

Regional