Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau Rezervatii Si Monumente

Rezervatii si monumente

 In judetul Buzau au fost declarate ca fiind ocrotite de lege 18 rezervatii naturale, 4 monumente ale naturii, 12 specii de animale, 12 specii de plante, 2 parcuri dendrologice, precum si toti arborii seculari indiferent de zona in care se gasesc.

Rezervatii naturale

Padurea Frasinu-se afla la 5 km de orasul Buzau in comuna Tintesti, are 158 ha si reprezinta un trup estic de padure ramasa din maretii Codrii ai Vlasiei. Aici predomina frasinul pufos, lemnul cainesc, sangerul, frasinul de lunca aflat in amestec cu stejarul, iar dintre plante specii ca stanjenelul si lacramioara.

Padurea Spataru-aceasta rezervatie forestiera si botanica cu o intindere de 165 ha se afla in satul Spataru, comun Costesti din judetul Buzau, la doar 7 km de oras. Ca si padurea Frasinu, reprezinta un rest din Codrii Vlasiei, formata din stejar brumariu, jugastru, ulm, frasin pufos, artar tataresc, frasin de lunca. Prin iarba stufoasa se poate zari laleaua de crang, garofita, iar in jurul micilor portiuni cu apa isi fac aparitia rogozul, stanjenelul de balta si limbarita. Tot in aceasta padure mai puteti gasi umbra iepurelui, margaritarul, ghiocelul si coada cocosului.

Balta alba-este situata in comuna Balta Alba si reprezinta o rezervatie zoologica si botanica pe o intindere de 600 ha. Namolul lacului a fost folosit la preparea produselor cosmetice si pentru cura balneara. Aici se afla o alga a carei dezvoltare contribuie la cresterea calitatii namolului sapropelic. Numeroasele specii de pasari dau lacului o mare importanta, printre acestea se numara lebada, starcul, egreta, pelicanul.

Dealul cu Lilieci-este situat in comuna Cernatesti si reprezinta o rezervatie botanica si zoologica aflata pe circa 3 ha. In aceasta zona este protejat mojdreanul, stejarul pufos, scumpia, carpinita, liliacul, scorpionul si termite.

Crangul Buzau-este o rezervatie botanica, o mica parte din padurea seculara Codrii Vlasiei. Din aceasta au mai ramas doar cativa stejari seculari aflati in portiunea de parc. In locurile neamenajate poate fi intalnita lalaua de crang.

Padurea Crivineni-se afla la nord de localitatea Patarlagele la o altitudine de 300-500 metri, avand o suprafata de 14 ha. In aceasta padure este protejat stejarul pufos aflat intr-una dintre statiunile cele mai inalte din tara.

Blocurile de calcar de la Badila-sunt situate intre localitatile Rusavat si Badila de pe valea Buzaului. Este o rezervatie geologica si paleontologica intinsa pe o suprafata de 1 ha, unde se gasesc 40 de fragmente de stanca formate din conglomerate foarte vechi si calcare.

Platoul Meledic-se afla situat intre vaile Slanic si Jgheab, este o rezervatie speologica, zoological si geologica pe o suprafata de 67,5 ha. La 600 m inaltime este protejata Pestera 6 S-3190 metri, cea mai lunga din lume.Tot aici se gasesc si lacurile Castel si Lacul Mare.

Vulcanii noroiosi de la Paclele Mari si Mici-situata in depresiunea Policiori-Berca este o rezervatie botanica, geologica si peisagistica. Formatiunile sunt denumite de localnici Pacle sau Fierbatori, cu inaltimi ale conurilor ce nu depasesc 7-8 metri. La marginea platoului se gaseste planta halofila-gardurarita. In zona rezervatiei creste pirul, colilia, irisul, trandafirul se stepa, ruscuta de primavera. Iar in zonele deluroase intalnim arbusti iubitori de caldura precum carpinita, liliacul si mojdreanul, dar si palcuri de padure cu stejar pufos.

Padurea Hartagul-situata in masivul Podul Calului are o suprafata de 191 ha si este constituita dintr-un amestec de brad si fag cu arbori de dimensiuni si varste impresionante.

Rezervatia “Lacurile Bisoca”-este plasata pe dealul Ungureanului, se intinde pe o suprafata de 10 ha si este importanta prin valoarea pinului silvestru, farmecul rezervatiei fiind dat si de lacurile Limpede si Negru formate in doline dezvoltate pe gresii.

Chihlimbarul de Buzau-este situata la Colti si reprezinta o rezervatie paleontologica si geologica. Chihlimbarul din aceasta zona este cunoscut cu denumirea de “romanit”.

Rezervatia Culmile Siretului-se intinde pe o suprafata de 85 ha in partea centrala a muntilor Siriului. Aici sunt protejate caprele negre, cocosul de munte, bujorul de munte, bumbacarita, roua cerului.

Padurea Milea-Viforata-este o rezervatie zoologica si forestiera intinsa pe 165 ha pe partea de sud a muntelui Viforata din Penteleu si formata din molizi seculari, brazi seculari cu talie de peste 40-50 metri inaltime si diametrul de 0,8-1 metru. In apropierea de bazinul Brebului este o zona protejata a caprioarelor si cerbilor.

Monumente ale naturii

Stejarul-situat pe strada Crizantemelor din orasul Buzau dateaza de pe vremea lui Mircea cel Batran avand un diametru de baza de 1.5 metri, iar suprafata proiectiei coroanei de 600 mp.

Platanul-aflat in Parcul Central din Ramnicul Sarat si uimeste prin dimensiunile si varsta sa.

Piatra Alba-Grunjul-se afla in apropierea platoului Meledic din comuna Manzalesti si este un monument ce ocupa 0,0025 ha, fiind construit dintr-un bloc piramidal cu o nunata de alb-cenusiu-galbui.Acesta a luat nastere din cenusa vulcanica, marne albe cineritice.

Focul Viu-este situate in apropierea satului Terca din comuna Lopatari, se desfasoara pe o suprafata de 0,03 ha si este un fenomen geologic.

Nicoleta Marica

Regional