Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau Prietenii

Prietenii

Odata, traiau intr-un sat doi prieteni buni. Toata lumea ii stia ca fiind de nedespartit. Intr-o zi insa, au fost trimisi cu treburi intr-un sat vecin. Ca sa ajunga acolo, fiind pe jos au cazut de comun acord sa o ia pe o scurtatura. Drumul strabatea un codru intunecos si plin de primejdii, dar neavand incotro, pentru ca deja erau in intarziere s-au aventurat pe acea ruta. Si mergand ei asa, tot palavragind despre una si despre alta, prin acel codru, deodata, de nicaieri parca, un urs mare si furios aparu in fata celor doi.
In fata primejdiei si a fricii, unul dintre ei a fost mai rapid si s-a catarat repede intr-un copac unde s-a ascuns fara sa mai scoata un sunet. Celalat insa, socat de aparitia fiarei nu a mai avut puterea de a fugi, si dandu-si seama de pericol si de faptul ca nu mai avea timp sa se ascunda, ursul fiind prea aproape de el, s-a trantit la pamant, facand pe mortul, stiind bine ca ursii nu mananca mortaciuni. Apropiindu-se de el, fiara il mirosi pe toate partile, ii mormai in ureche, incercand sa-l miste cu botul pentru a se convinge ca e mort. Bietul om se chinui din rasputeri sa-si tina respiratia si sa se prefaca cat mai bine mort.
Dupa o vreme, dupa ce ursul l-a analizat bine, crezandu-l mort a plecat, lasandu-l in pace.
De indata ce a vazut ca ursul se indepartase destul de mult, disparand in cele din urma, dintre copaci, din ascunzatoarea lui, a coborat celalat prieten, facand pe curajosul si intrebandu-l pe prietenul sau mai mult in gluma zambind in coltul gurii:
- Ei, prietene, ce ti-a spus ursul la ureche?
Celalat prieten il privi tacut pentru o clipa si apoi ii spuse:
- Ei bine, dragul meu prieten, mi-a spus sa nu mai plec la drum cu anumiti prieteni care, cand vad ca cel de langa el la care pretinde ca tine este in primejdie, in loc sa faca ceva si sa-i dea o mana de ajutor, fug cat ii tin picioarele si se ascund.
Pentru toate faptele nostre si pentru toate cuvintele spuse si nespuse, pentru toate gandurile noastre uracioase si deplasate, invlusiv pentru toate visele spulberate vom da socoteala.
Va trebui sa raspundem si pentru frica si zgarcenia care ne opreste sa iubim, pentru orbirea si pentru tot orgoliul care ne sufoca imbratisarile. Va trebui de asemenea sa dam multa socoteala pentru gesturile si promisiunile neimplinite, pentru toate lacrimile amare inghitite, pentru tot timpul pierdut in zadar si pentru toate necazurile pricinuite altora.

Sursa: Pilde si povestiri, Editura Babel
Simona S.

Regional