Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau Pietrele Scrise De La Buzau

Pietrele scrise de la Buzau


Muntii Buzaului ne atrag permanent prin frumusete, dar mai ales prin misterul care planeaza asupra lor. Unii dintre voi poate ati auzit despre vestigiile rupestre buzoiene, poate ati citit cate ceva despre legendele acestui tinut special. Cu siguranta ca ai vrea sa afli cat mai multe despre Muntii Buzaului, dar nu e la fel ca atunci cand pasesti acolo si vezi totul cu ochii tai.
Te sfatuim sa iti pregatesti un rucsac, sa iti iei prietenii si sa pleci intr-o excursie diferita. Noi iti vom spune ce trebuie sa treci pe lista obiectivelor de vizitat:
- undeva intre orasul Patarlagele si localitatea Colti, o sa intalnesti Dealul Burdusoaia- peisajul te va uimi pentru ca ai impresia ca esti intre doua lumi diferite: una cu varfuri ascultite, toate purtand numele Turtudui, cealalta cu balti si teren neted;
- pe Culmea Broscarului- o piatra scrisa a fost descoperita prin 1997 de catre un profesor care era la vanatoare de mistreti. Aceasta piatra este foarte adanc infipta in pamant si este insemnata cu o multime de semne. Stele, linii, insemne ale caror sens nu prea il poti gasi. Iti trec prin cap o multime de legende, iti imaginezi diverse lucruri, dar nu reusesti sa dezlegi misterul. Inainte sa gasesti aceasta piatra, vei mai intalni si altele insemnate cu linii, dar aceasta piatra mare iti va atrage atentia. Unii spun ca are o forma de inima, dar este de fapt pe jumatate ingropata. Sau mai mult?! Nimeni  nu a reusit sa isi dea seama cat de adanc sta infipta in pamant.
- Drumul Crucilor- intre Colti si localitatea Ruginoasa te izbesti de o imagine parca de initiere, ceva straniu care iti starneste interesul.
- Policiorii de la Ruginoasa- sunt o atractie a iubitorilor de istorie. Doua terase in piatra te asteapta sa le descoperi undeva cocotate printre stanci. Trebuie sa fii sprinten si dornic sa ajungi acolo pentru ca nu este la indemana oricui accesul. Policiorii au folosit candva drept adapost; podeaua este din gresie si este insemnata cu figuri stranii. Peste tot linii, insemne stelare, soare, figuri umane construite foarte diferit de ceea ce ne-am imagina noi, parca partile corpului au fost inlocuite cu figuri geometrice.
- tablita sumeriana de la Policiori- aceasta este situata undeva intr-un colt al Policiorului si are inscrise insemne pe care le mai intalnim si pe pietrele de pe culmea Broscarului. Spicul de grau care pare sa fie si pe cealalta piatra, semnele grupate parca in niste cadrane, un zig zag care pare sa delimiteze desenul si multe alte elemente sumeriene.
- Athosul Romanesc- zona Alunis- Nucu- Bozioru este foarte bogata in asezari rupestre. Daca ajungi in zona trebuie sa vizitezi schitul Alunis, mult mentionata grota a lui Dionisie Torcatorul, Pestera lui Iosif, nu rata Fundul Pesterii si cele doua Agatoane: Agatonul vechi si Agatonul Nou. Mai exista de asemenea cateva schituri care merita amintite si vizitate precum: Schitul Fundatura, Piatra Ingaurita si Bucataria.
O parte dintre aceste asezari au disparut odata cu trecerea timpului pentru ca ele nu sunt protejate. Au mai existat si manastiri care azi nu mai sunt: Gavanele si Calugarite, iar Biserica Sfantu Dumitru de langa Ulmet a disparut pur si simplu de parca a inghitit-o pamantul. Acest lucru s-a intamplat la un cutremur, iar localnicii de azi au impresia ca in unele zile parca se aude glasul clopotului din adancuri.
Muntii Buzaului merita explorati, fie ca este vara sau iarna. Fiecare anotimp are aici un farmec aparte.

N.G.


Regional