Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau Piata Daciei Din Buzau

Piata Daciei din Buzau

 
Toate concertele si evenimentele importante au loc pe platoul Dacia din centrul orasului, insa ne-am intrebat vreodata care este istoria acestui segment si de unde provin bucatile de marmura ce zilnic le parcurgem la traversarea platoului? Piata Dacia din buzau s-a pavat cu marmura gri, rosie si alba urmand un model ce reproduce motivele cusute pe costumele populare, mai precis pe ii, din zona Bisoca. Soclul statuii lui Stalin din Bucuresti a fost folosit pentru realizarea acestui pavaj. Acest soclu fusese depozitat la intreprinderea “Granitul” din Bucuresti, dupa ajungerea la conducerea URSS a lui N.S. Hrusciov. Buzoianul Nicolae Iorga, prim-vicepresedinte la primaria Bucuresti, ce la rugamintea primarului Gheorghe Milu din Buzau, a intervenit la intreprinderea “Granitul” pentru a da marmura fara bani, in vederea construirii Pietei Dacia. La acoperirea intregei piete nu au fost de ajuns cei 1000.000 lei castigati de municipiul Buzau in anul 1975, in intrecerea socialista dintre municipii. Solutia salvatoare a fost soclul statuii lui Stalin, ce la ordinal vice-presedintelui Nicolae Iorga, a fost taiat in placi de marmura, aduse apoi la Buzau, ramanand neplatite asa cum se stabilise. Putem spune ca in Piata Dacia calcam peste soclul statuii lui Stalin din Bucuresti zilnic, fiind si un adevarat reper si punct de intalnire pentru toti buzoienii. Istoria orasului ne ajuta in formarea unei imagini de ansamblu cu privire la personalitatile vremurilor de mult apuse si importanta orasului inca din cele mai vechi timpuri.

In prezent platoul Dacia este principala gazda a concertelor, targurilor precum si a altor manifestari importante organizate de Primaria orasului Buzau. Se spune ca inaintea inceperii constructiei, terenul a fost pregatit de catre cei mai buni specialisti din tara. S-a nivelat dupa care s-a turnat pietris, solul fiind unul mlastinos. Toata lucrarea a fost bine ascunsa de ochii lui Nicolae Ceausescu, dar ambitia unor buzoieni ne-au lasat in prezent o adevarata opera de arta.

Nicoleta Marica

Regional