Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau Pestera Fundatura (Chinovia)

Pestera Fundatura (Chinovia)

Intre satele Nucu din comuna Bozioru si Alunis din comuna Colti, pe culmile Crucii Spatarului si Martirei, este plasat cel mai important complex de vestigii rupestre din muntii Buzaului. Primele cercetari efectuate in anul 1871 de catre  Alexandru Odobescu, insotit de pictorul elvetian Henri Trenk, care a realizat un album de relevee si acuarele  pastrat la Cabinetul Stampe al Bibliotecii Academiei Romane, au dus la evidentierea a 10 pesteri.

 Pesterile sunt:

 - Alunis

 - Agatonul Vechi (Daramatura)

 - Agatonul Nou

 - Bucataria

 - Pestera lui Dionisie Torcatorul

 - Fundatura

 - Fundul Pesterii (Pestera)

 - Ghereta

 - Piatra Ingaurita (Pestera lui Iosif)

 - Pestera de la Culmea Pietrei (Usa Pietrei)

Pestera Fundatura (Chinovia) face partea din categoria celor antropice. Aceasta este situata la 725 de metri altitudine, la poalele inaltimii "Crucea Spatarului", in padure, la 2 km de satul Nucu din comuna Bozioru, judetul Buzau. Coordonate: 45°25'32" latitudine nordica ; 26°25'58" longitudine estica.
Actuala pestera a fost  initial o bisericuta sapata intr-un bloc paralelipipedic prabusit de pe culme si fixat pe o muchie, partial ingropat in sol, de aspectul unei casute. Blocul de piatra a fost scobit si transformat intr-o incapere cu latura lunga de 5,73 m, latimea intre 2,10 - 2.40 m, inaltimea de 1,90 m si cu tavanul boltit. Acoperisul era cioplit in doua ape, acum stirbit, a fost la inceput acoperit cu sindrila. La capatul de vest al laturii lungi se afla deschiderea usii de intrare. Pe latura lunga de sud sunt deschise doua ferestre, iar pe latura de est doar o singura fereastra. Pe pereti sunt incizate texte cu litere chirilice. Bisericuta care a fost prezentata in documente datand din perioada 1678 -1783, a fost vizitata de Vasile Urechea-Alexandrescu, menČ›ionata de Alexandru Odobescu in anul 1872 si  este vizitata de geograful Basil Iorgulescu. In jurul bisericutei de piatra se aflau constructii de lemn. Cercetarile arheologice au scos la lumina ceramica datand din secolele XVI - XVIII si un gros polonez din anul 1504. Pe baza datelor culese, se estimeaza ca pestera dateaza din epoca medievala, secolele XVI -XVIII.

Nicoleta Marica 

Regional