Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau Parcul Tineretului- Istoric

Parcul Tineretului- istoric

Lucrarile pentru amenajarea Parcului Tineretului au inceput in anul 1968, coordonatorul echipei de lucru fiind Alexandru Florescu, prim vicepresedinte al Consiliului Popular din judetul Buzau. In acea perioada nu se obisnuia realizarea unui proiect asa cum se intampla in ziua de astazi, ci pur si simplu tinerii muncitori erau inarmati doar cu ustensile autohtone precum galeti de var, bidinele si o simpla schita. Schitele au fost realizate de catre Centrul de Proiectari si la sectia de investitii a Consiliului Popular Judetean. Spatiul pe care a fost construit parcul era impanzit de maracini, gunoaie si arbusti, astfel prima etapa a constituit-o eliberarea suprafetei de toate acestea. Pe locul unde astazi pe afla Bazinul Olimpic a existat un put sec unde se gaseau de ani de zile cadavre ale animalelor, aruncate bineinteles tot de oameni. Acest put a fost aruncat in aer, iar coloniile de sobolani au disparut o data cu explozia. Abatorul din preajma, ce a reprezentat principal sursa de animale aruncate, a fost demolat si mutat intr-un alt spatiu. Primul secretar al Comitetului judetean al PCR Buzau Ion Sarbu, a venit in sprijinul acestui proiect, iar astfel au luat nastere strandul, aleile, bazinul de inot pentru copii, Insula Mare. S-a mai realizat consolidarea malurilor bazinelor, debarcaderul, s-au facut imprejmuiri si s-au plantat arbori si arbusti. Aproape toata munca a fost facuta in mod voluntar de catre muncitorii si tinerii din zona industria dar si de catre soldatii de la unitatile militare. In anul 1969 raul Buzau a iesit din matca si a inundat Parcul Tineretului, iar in 1976, dupa vizita lui Nicolae Ceausescu la Buzau, se hotaraste construirea digului de aparate al orasului intre podul de la Maracineni si podul de la Vadul Pasii.

In etapa 1973-1980 se construiesc Casa Stiintei si Tehnicii pentru tineret, Sala Sporturilor, Bazinul Olimpic, Roata si Hotelul Tineretului. Lucrarile au fost preluate mai tarziu intre anii 1971-1976 de catre Gheorghe Milu, primarul municipiului Buzau. La interventia lui Ion Sarbu, primarul aduce statuia din Bronz a lui George Enescu realizata de sculptorul Oscar Han. Se realizeaza o pista pentru role in mandatul lui Constantin Boscodeala din 2004-2008. Aproape toata constructia a fost realizata prin munca voluntara de catre buzoieni, astazi fiind o oaza de verdeata si mai ales de liniste. 

Nicoleta Marica

Regional