Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau Painea

Painea


Painea este alimentul indispensabil in viata noastra. Fie ca vorbim despre painea din faina alba, neagra sau intermediara, stim cu totii ca excesul duce la un dezechilibru proteic. Se vorbeste atat despre obezitate, incat orice persoana cu tendinte de ingrasare se gandeste de doua ori inainte sa se aseze la masa. Din pacate aceste idei devin doar ceva de moment, mancam fara sa constientizam ca uneori cantitatea ingurgitata este prea mare.
Organismul are nevoie in medie de 400 grame de paine pe zi, iar pentru persoanele care practica un sport solicitant, cantitatea necesara poate sa ajunga chiar sa se dubleze. Cei care au insa o viata sedentara, ar trebui sa tina cont de aceste recomandari si sa nu incurce cantitatile. Uneori avem tendinta sa stam mult pe scaun, sa mancam chiar si paine goala, mai ales daca este proaspata. Nu numai ca aceasta este foarte gustoasa, dar este de multe ori mai comod sa ne saturam luand painea langa noi, decat sa mai pregatim masa.
GRESIT! Aceste obiceiuri alimentare ne costa in timp. Painea este un produs sarac in calciu, de aceea este important sa nu facem excese in detrimentul altor alimente. In cazul copiilor, pot aparea probleme ale procesului de dezvoltare, iar rezistenta organismului scade in timp.
Daca mai sus trageam un semnal de alarma pentru consumul mare de paine, este important sa mentionam ca excluderea acesteia din alimentatia noastra, ne poate de asemenea crea probleme de sanatate. Daca tii cura de slabire, mare atentie! Excluderea painii, mai ales daca acest lucru se face brusc, poate duce la tulburari nutritionale majore.
Ce paine mancam? Atunci cand cumparam paine, de multe ori nu luam in calcul proprietatile acesteia.
Painea alba este mai saraca in substante nutritive, minerale, lipide, dar mai ales tarate, care au un rol extrem de important in reglarea tranzitului intestinal. Vitaminele din grupa B sunt si ele mai rare, iar painea cu cat este mai alba, cu atat este mai saraca in substante nutritive.
Daca esti predispus la ingrasare, poti consuma paine alba, dar desigur fara sa faci exces. Daca suferi de ulcer duodenal sau gastric, de colite sau de afectiuni biliare, painea alba este chiar indicata. In cazul in care se face exces sau se consuma o perioada indelungata, pot aparea probleme de tranzit intestinal sau la intestinul gros.
Painea neagra este mult mai sanatoasa, pentru ca isi pastreaza proprietatile. Fabricata din faina integrala, painea neagra are un grad de extractie de 95%. Aceasta contine celuloza si fibra, lucru care ajuta impotriva constipatiei. Este indicata daca esti sanatos, dar nu si daca ai probleme hepato-biliare, daca suferi de ulcer sau daca esti insarcinata. De asemenea copiilor mici nu le este tocmai recomandat.
Painea intermediara este cea in care regasim o parte din proprietatile painii albe, dar si ale painii negre. Aceasta paine este recomandata atat persoanelor sanatoase, cat si celor care sufera de bolile mai sus amintite.
Ce paine cumparam?
Mare atentie la termenul de valabilitate. Uitati-va cu atentie sa nu fie mucegaita, iar daca miezul se inmoaie, painea se rupe fasii, este clar ca nu trebuie sa o consumam.Termenul de valabilitate al painii e de 24 ore pana la 168 ore de la coacere, in functie de ambalaj.
Gustul painii trebuie sa va fie pe plac, sa nu fie sarata, acra, sa nu aiba un gust ciudat. E ideal sa aiba un aspect lucios, nears, iar daca alegeti ceva ambalat, este perfect. Nu uitati ca painea trece prin multe maini pana ajunge pe raft, face cunostinta cu multi microbi, iar daca ai o sanatate mai subreda, fii atent la acest detaliu.

Regional