Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau Paclele Mari Si Paclele Mici

Paclele Mari si Paclele Mici

Ai ajuns vreodata la vulcanii noroiosi din judetul Buzau? Daca da, cu siguranta ti-au placut, iar daca nu, haide sa mergem impreuna sau sa-ti spunem cum ajungi si care este istoria lor.
Daca esti din orasul Buzau poti porni pe DN10, iar in localitatea Satuc se face dreapta spre Berca, distanta pana aici este cam de 28 km, iar de aici inainte mai avem cam 12 km, deci nu foarte departe. Dupa traversarea raului Buzau, ne indreptam spre stanga si urmarim indicatorul spre Chiliile, iar de aici tot inainte. Se ajunge in satul Paclele, dupa traversarea lui se poate zari o bifurcatie, drumul asfaltat spre stanga ne conduce catre vulcanii noroiosi numiti Paclele Mari, iar cel inainte si pietruit are ca destinatie Paclele mici.

 

Daca tot vorbim despre aceste fenomene ar fi bine sa stim si cate ceva despre formarea lor. Specialistii ne-au confirmat ca aparitia acestora se datoreaza gazelor naturale aflate la adancimi foarte mari in scoarta terestra, ce strabat un sol argilos si in combinatie cu apa prezenta in panzele freatice, astfel apa amestecata cu argina fiind impinsa spre suprafata. Cu totii va ganditi daca aceasta apa frige, datorita bulbucelor prezente la suprafata. Spre surprindererea tuturor, puteti incerca fara grija sa atingeti cu degetul, nu se va intampla nimic. De ce oare? Straturile argiloase au grija ca strabaterea lor sa raceasca namolul iesit la suprafata.

In anul 1924 zona Paclele Mari-Paclele Mici din judetul Buzau a fost declarata monument al naturii, fiind singurul loc din Europa unde se poate observa acest fenomen. Intinderile de crusta rezultate din activitatea vulcanilor a impiedicat aparitia vegetatiei, dar daca ne uitam atent pe acest platou parca similar cu cel de pe Luna, vom observa niste plante, numite halofile ce se dezvolta intr-un mediu sarat, hrana lor fiind asigurata de saruri. Tocmai de aceea zona aceasta a Paclelor Mici a fost declarata rezervatie naturala. Nu e de mirare ca in fiecare weekend ne bucuram si de prezenta numerosilor straini, ce isi fac timp sa viziteze si astfel de aparitii in tara noastra.

 

Nicoleta Marica  

Regional