Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau Originalitatea E O Necesitate Sau O Moda?

Originalitatea e o necesitate sau o moda?

Originalitatea este o tema care mi-a atras atentia in ultima vreme. Nu am reusit sa imi dau seama daca este mai degraba o boala sau o necesitate, o moda sau un fix, intrucat in jur toti se bat cu pumnul in piept ca vin cu lucruri noi. Ce este pana la urma originalitatea? Este original sa vii cu ceva ce nu a mai facut nimeni sau sa iti pui amprenta asupra unui lucru facut de altcineva dar in propria ta maniera? Suntem originali atunci cand spunem ceva ce nu a mai spus nimeni sau atunci cand spunem cu adevarat ceea ce simtim?
Originalitatea este o calitate poate mai putin controversata si asta pentru ca nu ne punem atat de des intrebarea “ce inseamna sa fii original”. Obisnuim sa afirmam despre ceva sau cineva ca este original sau dimpotriva sa infirmam, dar nu sa si definim termenul. La acest capitol se nasc tot felul de ipoteze, ne apucam sa ne contrazicem sau nu, dar oricum ar fi originalitatea ramane pentru multi un mister. Da mereu nastere la interpretari pentru ca nu stim daca ceea ce facem s-a mai facut sau daca atunci cand spunem ceva, este un lucru izvorat din suflet sau este ceva auzit undeva candva si reprodus involuntar.
Originalitatea poate fi aparenta sau reala, poti fi original daca vei incerca sa iti ascunzi o sursa, e ca si cum ai plagia dar nimeni nu ar reusi sa te depisteze vreodata. Poti fi original prin ce spui, prin ce faci, prin aparitie. Fie ca este vorba despre o piesa pe care tocmai ai compus-o, despre un articol pe care l-ai scris, despre o noua tinuta pe care o porti, fiecare din noi cred ca avem un soi de lipsa de originalitate. Cu totii ne inspiram din ceva ce ne-a placut candva, ceva ce stim sau nu ca ne-a atras atentia, dar ceva ce am uitat. Poate tocmai asta inseamna sa fii original: sa iti pui amprenta asupra unui lucru si sa simti ca este un accent personal. Uitarea aceasta despre care vorbeam este importanta pentru noi insine pentru ca fiecare dintre noi simte poate la un moment dat nevoia de a fi original.
Cand insa originalitatea se transforma in obsesie, lucrurile se schimba. Nu mai vorbim de o capacitate de a uita ca fiind un lucru constructiv, ci despre un fel de revolta si o incercare insistenta de a rasturna tot ceea ce am auzit si vazut doar pentru a arata ca suntem diferiti. Nevoia aceasta bolnava de a fi altfel poate face victime si din nefericire avem in jur asemenea oameni. Poate si tu ai langa tine o victima a dorintei de originalitate, dar nu te-ai gandit niciodata la asta. Sau poate chiar tu esti obsedat de a fi original? Atunci nu pot sa trag decat o singura concluzie, pe care sper sa o si iei in seama: fii original ascultand ceea ce e in tine. Nu iti pune intai problema daca ceilalti vor vedea originalitatea ta, ci cum te face pe tine sa te simti lucrul care te face sa fii original. In plus da-ti voie sa fii relaxat! Ideile originale vin numai in momente de relaxare. 

Nicoleta Guzu

Regional