Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau Omul Potrivit La Locul Potrivit

Omul potrivit la locul potrivit


Demult, pe vremea cand satele noastre erau parjolite de armatele straine, undeva, departe in munti, era un mic catun, un satuc uitat de lume, dar blagoslovit de Dumnezeu, caci acolo oamenii erau linistiti si fara teama.
La marginea satului isi ducea zilele un batran cioban. Intr-o zi, pe cand se afla cu oitele la pascut, iata ca vine un calator, cu desaga in spinare.
-    Bun gasit, omule!
-    Buna sa-ti fie inima, calatorule! Dar ce-i cu tine prin partile noastre?
-    Ei, mosule, mare prapad s-a abatut asupra satului meu si a trebuit sa plecam toti, care incotro. Acum caut un loc unde sa ma asez si sa incep o viata noua. Dar ia spune-mi: cum sunt oamenii din satul acesta? Poate raman aici…
-    Dar in satul de unde ai plecat, calatorule, cum erau oamenii? l-a intrebat mai intai batranul.
-    Aaa, erau rai din cale-afara! Egoisti si certareti. Nu gaseai un om de treaba in tot satul, afara de mine, se-ntelege!
-    Ei, ii raspunse batranul cu tristete, afla atunci ca asa sunt si oamenii din satul acesta: rai si certareti…
-    Tii, noroc ca mi-ai spus, mosule, iti multumesc si ramai cu bine! Imi vad mai bine de drum mai zise calatorul si se indeparta.
Nu trecu mult timp si iata ca pe drum apare un alt calator. Acesta se apropie de cioban si, cu zambetul pe buze, ii zise:
-    Ziua buna, omule!
-    Buna sa ne fie, calatorule! Dar ce vant te aduce pe aici, pe la noi?
-    Ei, unchiasule, nevoia m-a impins sa-mi parasesc satul, caci e razboiul prin partile acelea si acum caut un alt loc unde sa-mi duc viata linistit. Spune-mi, rogu-te, cum sunt oamenii de pe aici?
-    Dar in satul tau, cum erau oamenii?
-    Aaa, erau oameni tare de treaba, cu suflet bun si cu credinta. Aveam prieteni buni si ne ajutam mereu unii pe ceilalti.
-    Ei, raspunse mosul cu zambetul pe buze, atunci, calatorule, afla ca exact asa si oamenii din satul acesta. Asa ca, fii binevenit!
Calatorul i-a multumit din suflet batranului cioban si a plecat vesel catre sat, sa-si caute de lucru pe langa vreo gospodarie.
Acum statea singur batranul cioban, pazind oitele.
Dintr-odata, din inaltul cerului a coborat o lumina nemaivazuta, iar pe razele ei s-a pogorat un inger chiar in poenita, in fata mosneagului care privea uimit asa minune.
-    Omule, Bunul Dumnezeu m-a trimis sa te pedepsesc sau sa te rasplatesc, dupa inima si cugetul tau. Spune-mi, asadar, de ce le-ai spus lucruri diferite celor doi calatori, pe care dintre ei l-ai mintit?
-    Draga ingerule, zise batranul, nu l-am mintit pe niciunul. Oriunde in lumea asta, in orice sat, sunt si oameni buni si rai, caci orice padure are uscaturi.
Primul calator zicea ca toti oamenii fusesera rai. Asta din pricina rautatii din sufletul sau. Al doilea, insa, era om bun. Daca a avut prieteni si inainte, va gasi si aici, la noi, oameni de treaba cu care sa se intovaraseasca. Cei buni vad bunatatea peste tot, iar cei rai, nicaieri. Asa ca eu le-am spus amandurora adevarul si i-am lasat sa aleaga dupa inima lor. Iar pentru noi, cei de aici din sat, mai bine ca ne-am ales cu un om bun si prietenos, decat cu unul  rau si egoist. Si, de fapt, nu noi l-am ales, ci el ne-a ales pe noi.
-    Adevarat este tot ce ai grait, omule. Asa ca, iata rasplata pentru intelepciunea ta: vei trai ani buni de acum incolo, cu liniste si chibzuiala, cu drag si intelegere cu cei din jur!
-    Multumesc din suflet si asa sa ne ajute Bunul Dumnezeu, ingerule! Slava Domnului!
Ingerul se facu nevazut, iar ciobanasul ramase linistit sa iti pasca oitele pe pasunea de la marginea satului si sa-i indrume si pe alti calatori sa-si afle locul potrivit pe lume.
 

Regional