Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau Manastirea Ratesti

Manastirea Ratesti

Este situata la circa 30 de km si mai exact in comuna Berca, sat Ratesti. Drumul este foarte simplu fiind indicatoare care iti vor indruma pasii pana acolo. La nici un km de manastire te vor intampina cativa ponei pentru care iti recomand sa ai o bucata de paine, tot timpul sunt deschisi la musafiri si foarte jucausi. Nu vei regreta!
Intrarea in manastire se face printr-un portal de beton iar dupa cativa metri ne apare in fata clopotnita - cladire monumentala, prin gangul careia intram in incinta manastirii. Biserica este asezata intr-un parc frumos, cu iarba, flori si tuia, incadrat de imobilele ce adapostesc maicile, fiecare imobil cu individualitatea lui arhitectonica. Biserica mare a manastirii este construită in 1844 cu doua hramuri! Sfanta Treime si Sfantul Dimitrie -Izvoratorul de mir, iar la cativa ani distanta, in cimitir s-a ridicat biserica Invierea lui Lazar. Pictura este absolut superba si este creatia lui Nicolae Teodorescu si a nepotului sau, marele pictor de mai tarziu, Gheorghe Tattarascu. In stanga bisericii mari a manastirii este cismeaua ridicata de catre Fotinia Xenocrat dar mai multe detalii istorice va vor da maicile fiindca foarte aproape de cismea se afla cladirea muzeului.Au o colectie impresionanta de carte veche bisericeasca, cea mai veche din muzeu fiind un Tetraevangheliar din secolul al XVIII-lea. Tot din colectie fac parte broderii in fir de aur si argint (bedernite, palitine, vesminte arhieresti: mantie, omofor), obiecte liturgice din argint: cruci, sfesnice, candele, catui, ripide, cadelnite, doua chistornice din piatra, obiecte sculptate in lemn, pomelnice ctitoricesti pe lemn si picturi de valoare, mai exact un tablou care  il infatiseaza pe domnitorul Carol I intrand in Manastirea Ratesti la 1867. De altfel locasul a fost vizitat si de Mihai Viteazul evocandu-se si in cartile de istorie "la 4 km mai sus de Berca, la Ratesti, in 1600, ostile lui Mihai Viteazu conduse de capitanul Baba Novac au obtinut victoria in fata armatei tocmita de polonezi".
   
Si ca sa va conving intr-un final de splendoarea locului cum pot sa o fac daca nu prin ochii unui mare poet al locului, Vasile Voiculescu, citand:"Ratesti. De aici, o panorama nemasurata se desfasoara ochilor; pana si cel mai putin rafinat dintre noi simte poezia imensitatii, a nesfarsitului, care se pierde departe, dupa dealurile albastre. Ce vor fi simtind sarmanele calugarite cand privesc de aici departarile de taina pentru ele, departarile pline de farmec ce le atrag necontenit? Iar noi, obositi de atata zadarnicie si gol, de atata fuga a orizonturilor, privim cu pizma schitul pasnic ce doarme strans ca un catun, la picioarele noastre. Ah! Vesnica nazuinta spre necunoscut si nepretuirea bunurilor ce avem!"
      
Nu va sfiiti sa ramaneti peste noapte, maicutele sunt incantate sa va gazduiasca in casutele-chilii  servindu-va cu o dulceata de nuci verzi si o tocana manastireasca. Suna bine,nu?

 

 Andreea

 

Regional