Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau Muzeul De Chihlimbar Colti

Muzeul de Chihlimbar Colti

 

Muzeul de chihlimbar de la Colti este unul dintre obiectivele turistice din Buzau despre care se merita cu adevarat sa vorbim. Chihlimbarul este un zacamant despre care unii spun ca este o piatra iar altii sustin ca avem de-a face cu o rasina fosilizata. Indiferent cine are dreptate, pana la urma chihlimbarul este socotit o piatra pretioasa si se mai numeste “ambra galbena”. Provine chiar din rasina eliminata de copacii bolnavi si contine bucati de frunze si insecte.
In comuna Colti exista singura colectie de chihlimbar din Romania si printre putinele din lume. Acest loc este singurul in care aceasta rasina a fost extrasa prin metode industriale; aceasta piatra a decorat celebra pipa a lui Stalin, regina Angliei avea un medalion de chihlimbar cu insecte conservate si acum foarte multi ani se putea gasi pe jos dupa ploaie. Era piatra oricarui sarac, orice amarat putea sa adune o piatra de chihlimbar si sa isi cumpere cu ea o pereche de boi sau orice dorea. In timp insa lucrurile s-au schimbat, chihlimbarul si-a schimbat valoarea dar a devenit celebru in lume.

Taranii din Colti erau obisnuiti cu aceasta piatra pretioasa. Unii mai bogati veneau si luau pietre sa le vanda in alte parti, in timp ce localnicii le purtau ca bijuterii sau ca si amulete. Localnicii povestesc ca puneau pietre de chihlimbar in niste saculeti si le purtau la ei sa ii protejeze de rele si sa le aduca noroc.

In 1840 a fost inaugurata Colectia Muzeala Colti. Aici predomina fotografii, documente, unelte, bijuterii, pepite de chihlimbar de diferite dimensiuni, o multime de pietre decorative si altele.

Daca ajungeti in zona, trebuie sa va abateti din drum si sa vizitati muzeul. Va avertizam ca drumul este partial cu mici probleme, insa se merita cu siguranta. Pentru cei obisnuiti cu viata de oras poate fi o aventura pe care nu o poti uita niciodata.

 Nicoleta Guzu

 

 

Regional