Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau Muzeul- Creatie Si Spiritualitate Buzoiana

Muzeul- Creatie si spiritualitate buzoiana

Muzeul Judetean Buzau este infiintat la 1 iulie in anul 1933, sub numele de Muzeul regional al invatatorilor, avand sediul la etajul Scolii primare nr. 1 de fete. La data de 29 iulie 1934, prin eforturile profesorului Constantin Dumitrescu, directorul  Scolii Normale de baieţi “Spiru C. Haret”, se constituie un muzeu etnografic.

Muzeul este deschis pentru public din anul  1953, cu expozitie permanenta din anul 1955 si reorganizata in 1971, 1977, 1980, 1990, 1999-2001 fiind  reinfiintat in 1950, cu piese arheologice de pe santierele din Sarata Monteoru si Aldeni. In prezent functioneaza cu sectiile de  istorie veche şi arheologie, istorie medie, modernă şi contemporană, secţia de arta decorativa, etnografie, de minerale şi chihlimbar. Muzeul reprezinta cea mai prestigioasa institutie cu profil muzeal din judetul Buzau, ale carui radacini apar de la sfarsitul secolului al XIX-lea, datorita activitatii continue a lui Basil Iorgulescu. Geograf, literar, istoric si sociolog. Colectiile Muzeului Judetean Buzau detin peste 57000 obiecte de patrimoniu provenite din diferite domenii : arta, etnografie, istorie, arheologie, numismatica si altele.

Muzeul deţine in prezent şi 4 colectii externe cum ar fi Colectia de chihlimbar din satul Colti, Colectia de etnografie si arta populara „Vergu Manaila”, Tabara de sculptura in aer liber de la Magura si Casa Memoriala „Vasile Voiculescu”, Parscov.

Zona Buzaului fiind situata la rascrucea drumurilor dintre cele trei provincii romanesti existente in evul mediu, Tara Romaneasca, Moldova si Transilvania, suporta numeroase razboie si conflicte din partea tuturor imperiilor. Toare acesta au lasat in urma numeroase vestigii descoperite in tot judetul. Sectiile de istorie si arheologie  prezinta piese valoroase care apartin aspectului cultural Stoicani-Aldeni, culturii Monteoru, plastica geto-dacica de tip Carlomanesti, tezaurul de la Pietroasele “ Closca cu puii de aur “ cu piese apartinand epocii romano-bizantine, culturilor Santana de Mures, Ipotesti-Candesti si Dridu. Vestigiile rupestre din Muntii Buzaului, inventare arheologice din sapaturile efectuate la cetati feudale precum Vintila Voda, Berca si Bradu, elemente arhitectonice medieval sunt reprezentate la Muzeul Judetean Buzau.  Colectia numismatica de la muzeu cuprinde 10 tezaure monetare din aur, argint si metal comun. Momentele insemnate ale istoriei moderne si contemporane in care a fost implicata si zona Buzaului sunt reprezentate cu piese caracteristice, precum mobilier, documente si obiecte personale apartinand lui Nicolae Leonard, Vladimir Maximilian, Alexandru Marghiloman.

Nicoleta Marica

Regional