Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau Muntii Siriului

Muntii Siriului


 Muntii Buzaului sunt invaluiti de o bogatie a faunei ce prin alte zone s-a imputinat datorita patrunderii omului prin activitatile sale in aceste tezaure ale naturii. Pe langa lupi, ursi, caprioare si mistreti, in Muntii Buzau mai gasim si jderul, rasul, cerbul, viezurele si pisica salbatica.
Datorita climatului favorabil si a varietatii vegetatiei si reliefului, in Muntii Siriului s-a dezvoltat o populatie de animale din specii diferite, cu exemplare bine reprezentate numeric. Supranumita “Cetatea de piatra a arcului carpatic romanesc” aceasta zona este patria caprelor negre. Aceasta specie fiind organizat repopulata, calitatea factorilor de mediu favorizand dezvoltarea efectivelor acestei specii. Dumitru Dragulanescu a fost cel care a populat masivul Siriu cu 10 capre negre, dintre care 7 femele si 3 masculi, capturate pe Raul Mare in Muntii Retezat.
La ora cand noaptea se ingana cu ziua, din fosnetul cetinilor se aud niste ritmuri sfioase, anume cantecul cocosilor-de-munte. Aceste pasari tainice, impresioneaza prin ritualul lor spectaculos de imperechere.
Un loc in care te poti simti exact ca in rai este la cabana Hartagu-Hadaragu, fosta cabana de vanatoare a lui Nicolae Ceausescu, salvata si transformata intr-un loc de vis. La aproximativ 1000 m altitudine, unde cele doua rauri Hadaragu si Hartagu isi dau mana, se afla aceasta casa de odihna, un loc binecuvantat de Dumnezeu, ce si-a capatat denumirea de la raurile cu aceleasi nume. Acest colt de rai este dotat cu fantani arteziene, teren de tenis, pista de aterizare pentru elicoptere, piscine cu apa incalzita, bazine de pastravi, sala de sport, gradina de flori precum si multe altele. Rafinamentul si bunul gust creaza dependenta, o data ce i-ai trecut pragul vei reveni cu siguranta. La foarte mica distanta de cabana se pot vedea urmele celui mai inalt molid din Europa, cu o inaltime de 62 metri, fiind declarat monument al naturii, descoperit de catre Academicianul Ion Popescu-Zeletin.
Nu ezitati sa vizitati cabana de cate ori aveti ocazia, insotiti si de cantecele lui Benone Sinulescu ce va invita la drumetii pe Valea Buzaului pana in Muntii Siriului.


Nicoleta Marica

Regional