Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau Muntii Penteleu

Muntii Penteleu

Muntele Penteleu, un masiv mai putin vizitat, se incadreaza in atractiile turistice salbatice de la Buzau, potecile principale fiind destul de rar strabatute de oameni, in comparatie cu vecinul sau Siriu sau si mai cunoscuta zona a Ivanetului si Meledicului.
Situarea lui intre Vaile Basca Mica (E, SE) si  Basca Mare (V, SV) determina o delimitare aproape precisa a subunitatii Muntilor Buzaului. Statia meteorologica din apropierea varfului Penteleu (1772 m) reprezinta singurul adapost pe timp de vreme rea si precum si alte urgente.
Peisajul din culmea principala a Penteleului iti taie respiratia, ziua fiind vizibile cu ochiul liber masive montane situate intre Valea Oltului si Valea Trotusului, adica din Fagaras pana in Nemira. Noaptea, daca aveti parte de  o vizibilitate buna, se pot distinge luminile din cartierul Darste al Brasovului, se poate vedea perfect luminat Sfantu Gheorghe, Buzau, chiar si luminile orasului Ploiesti. Inspre N-V, meteorologul de la statie va poate arata Comandaul si Covasna.
De la traversarea satele Basca Rozilei, Nemertea, Furtunesti si Varlaam se mai parcurg aproximativ 500 metri in amonte, apoi intalniti placuta indicatoare "drum forestier Valea Basca Mare", ce va invita sa cotiti la stanga. Este chiar punctul de confluenta a celor doua "Basti". Pana la bifurcatia spre Valea Cernatu se mai parcurg aproximativ 6 km, pe un drum unde parazapezile sunt extrem de utile si in sezonul cald, datorita noroiului. Ramificatia din valea Basca Mare spre Valea Cernatu se situeaza la aproximativ 1 km in amonte de vechea bifurcatie. Traseul pe banda rosie se ramifica la dreapta pe vechiul drum de acces, mare atentie trebuie sa fie la semne, acestea sunt discrete.
Drumul forestier aflat de-a lungul vaii Basca Mare a fost distrus in totalitate, actuala sosea fiind urcata cu 100-200 metri pe versant revenind la albia raului abia in preajma vaii Basculita. Banda rosie evita majoritatea serpentinelor drumului de pe Cernatu si va conduce in aproximativ  3 ore la statia meteo situata in golul alpin, la aproximativ 20 minute de Varful Penteleu (1772 m). Daca doriti neaparat sa urmati drumul forestier, trebuie sa stiti ca electroductul aferent va poate ajuta la orientare, cu mentiunea ca acesta nu urca la statie, ci continua pe Valea Basca Mare in sus.
 

Nicoleta Marica  

 

Regional