Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau Mina De Petrol- Raritate In Lume

Mina de petrol- raritate in lume

Mina de petrol de la Sarata Monteoru este cea mai veche exploatare miniera din judetul Buzau, fiind unica in Europa prin sistemul de exploatare a zacamintelor petroliere cu metodelor miniere. Puturile acestei mine au o adancime de 240-320 metri. Acestea au fost semnalate inca din anul 1682, dar exploatarea propriu-zisa a pacurii a luat amploare abia dupa 1840. Schela de la Sarata Monteoru este considerata ca fiind cea mai veche zona petrolifera din judetul Buzau, iar primul explorator si exploatator de petrol din judet a fost Grigore Constantin Monteoru si un pionier din industria extractiva a tarii noastre. Daca va decideti sa vizitati mina de petrol sunt necesare o serie de aprobari. In anul 1923 extragerea petrolului se realiza prin puturi, iar din anul 1925 prin galerii, metoda fiind utilizata si in prezent. In 1931 din aceste galerii se forau sonde orizontale, titeiul se scurgea in galerii catre putul principal nr. 42 prin intermediul santurilor. Acest put a fost amenajat pentru aeraj si pentru pomparea titeiului la suprafata. Iluminatul se facea cu lampi cu acumulator, iar aerisirea cu ajutorul unui ventilator. Pentru intrarea in mina era utilizat ascensorul ca si in ziua de azi. Sursele media ne transmit ca incepand cu anul viitor mina de petrol va intra in circuitul turistic, prin organizarea unui muzeu aflat in aer liber. Vor fi expuse fotografii de epoca, vagoneti de extractie, unelte de minerit precum si macheta obiectivului petrolier.

Tot la Sarata Monteoru se afla statiunea balneoclimaterica ce functioneaza din anul 1895. Cand Monteoru a aflat  ce bogatie detinea a inceput lucrarile imediat in vederea construirii unei baze de tratament. Statiunea sta la dispozitia turistilor an de an, cu servicii ce include bai calde cu apa minerala, gimnastica medicala, hidroterapie, acestea fiind doar cateva dintre atuurile statiunii. Sarata Monteoru constutie punctul de plecare spre Masivul Siriu si Penteleu. 

Nicoleta Marica 

Regional