Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau Manzalesti

Manzalesti

Comuna Manzalesti din judetul Buzau este in prezent o zona turistica de interes local, judetean, national si international. Printre frumusetile cu care natura a inzestrat-o se numara Sfinxul “Cap de om” de la Bustea, apele minerale Bustea- doua izvoare minerale, exploatate pana in anul 1939 si apreciate in Franta ca apa feruginoasa fosfata de Meledic Izvorul Intineririi; monumentul natural “Grunj”, bisericile in lemn Apostari, Manesti, Gura Badicului, Valea Cotoarei si Trestioara; Manastirea Gavanu. Pe varful Istrita se afla Crucea Frumoasa, cioplita de catre Grigore Mihai Berbec in anul 1880, fiind formata din patru volume asamblate cu inaltimea totata de 3,45 metri. O realizare artistica deosebita este Crucea Manafului, cioplita din piatra din Dealul Istrita in anul 1846 de catre Gheorghe Vrabie din Badeni si amplasata pe “Drumul de sub deal” la 2 km de Greceanca. Monumentul este ornat cu motive entropomorfe si filomorfe iar arcadele sunt sustinute de 4 stalpi de piatra.
Comuna s-a remarcat si prin folclor concretizat prin existenta colectiei muzeale a Vaii Slanicului reprezentata de obiceiurile taranilor cum ar fi olaritul, tesutul si lucrarile in lemn. Folclorul este transmis mai departe si prin cantec cu ajutorul Ansamblului “Breazaul” prin repertoriul de colinde, dansuri, traditii si obiceiuri stravechi. Asa cum in orice comuna exista un festival, Manzalesti se face cunoscut prin “Festivalul Slanicului” organizat anual, in ultima duminica a lunii iunie pe platoul Meledic. Un numar de 30 de case turistice isi deschid portile pentru vizitatori, acestea fiind prezente mai ales in satele Bustea, Trestioara si Meledic. Flora si fauna specifica existenta in zona atrage vizitatori straini an de an, curiozitatea pentru broasca testoasa de uscat, cerbul carpatin, vulturul plesuv si mesteacanul alb este in continua crestere nu numai in randul strainilor ci si al romanilor din diferite zone.

Nicoleta Marica

Regional