Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau Maniere Vechi, Maniere Noi

Maniere vechi, maniere noi

Ei bine, daca am fi putin atenti la ceea ce se intampla in jurul nostru, am fi tentati sa credem ca exista doua tipuri de maniere: cele naturale si cele…. bune. In concluzie atat de rau s-au amestecat in timp acestea doua, incat ramai de-a dreptul inmarmurit cand mai gasesti pe cineva care stie sa se poarte in orice imprejurare. Pe strada, in mijloacele de transport in comun sau la un eveniment, oamenii au inceput sa se poarte la fel. Nici nu te mai miri cand vezi o doamna bine imbracata, care starneste admiratia prin mersul elegant, oprindu-se in  loc si injurand ca la gura cortului.
Un domn saluta reverentios cand trece pe langa o cunoscuta, apoi se suie in troleu inpingandu-i pe ceilalti.
O masina porneste in tromba stropind pietonii din statia de autobuz, iar la volan un domn pus la patru ace. Asta inseamna ca este manierat? Nicidecum. Un om binecrescut stapaneste manierele atat acasa, cat si in afara caminului. Nu va scuipa pe strada, nu va arunca pe jos ambalajul de la ciocolata pe care tocmai a infulecat-o si nici nu va fluiera dupa toate femeile care isi etaleaza picioarele.

Daca inainte te asteptai sa ai o prima intalnire “ca la carte”, acum, ca femeie, te rogi ca el sa faca mai putine greseli decat predecesorul. E demn de luat in seama daca iti aduce flori,dar si mai important e sa te trateze ca pe o femeie. Sa nu te intampine cu “salut”,de parca ai fi camaradul lui, sa nu isi bage mana in farfurie la restaurant, sa nu urle la chelner din te miri ce, sa nu inceapa sa injure fara sa tina cont de prezenta ta.
Desigur ca ar fi ideal sa te priveasca si sa iti faca din cand in cand un compliment. Dar si mai bine ar fi sa uite sa deschida laptopul sau sa iti laude noul lui proiect tehnic din care nu intelegi nimic. Sa-ti deschida portiera? Sa fim serioase, doamnelor, acum ar fi ideal sa astepte sa inchizi portiera inainte sa apese pedala acceleratiei. Dar sa nu intelegeti ca numai domnii ar avea anumite lipsuri la  capitolul “manire”. Am vazut de atatea ori doamne care aratau si se purtau impecabil. Numai ca…. mare mi-a fost mirarea sa vad mai deunazi o femeie “stilata”mancand un hamburger din care se scurgeau siroaie ketchup-ul si mustarul, in timp ce gesticula cu tigareta aprinsa.
Sau ce ziceti de doamnele care acasa par maniace cu curatenia si pe strada isi golesc buzunarele de post-it-uri inutile chiar…. langa tomberon sau in iarba pe care scrie “nu calcati”?
Departe vremurile cand doamnele erau doamne iar domnii adevarati gentlemeni. Azi e la moda sa te imbulzesti pe scara autobuzului si sa calci bietii batranei in picioare pentru a ajunge la un scaun liber. “Sa stea acasa, ce cauta in autobuz? Doar ii cauta moartea pe acasa si ei se plimba cu RATB-ul”, am auzit intr-o zi un tanar spunand.
Azi uitam sa multumim de parca totul ni se cuvine. Nu mai salutam ca mai inainte pentru ca….. nu mai avem chef. Pentru ca e mai comod sa faci ce vrei. Nu mai tinem cont de etica, de faptul ca societatea impune niste reguli. Am uitat chiar si de respectul pentru celalalt mergand la intalniri in trening sau in bermude si slapi.
Azi “maniere” e doar un cuvant pentru multi dintre noi. Pentru altii insa e un criteriu de selectie. Poate eronat, intrucat toti ne-am adaptat unele maniere, dar totusi suficient de sfant pentru a face alegeri. Te intrebi adesea de ce nu ai reusit sa obtii acel contract? Sau de ce te refuza femeia pe care o placi? Sau de ce oamenii te privesc ciudat cand mergi undeva?
Intreaba-te unde gresesti. Poate e cazul sa intelegi ca nu exista “maniere noi” ci doar…..”bune maniere”. 

Regional