Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau Manastirea Gavanu

Manastirea Gavanu

Istoria Sfintei Manastiri Gavanu incepe in anul 1707 in Fundul Gavanului, intre cele doua izvoare, pastrandu-se doar pana in anul 1910. Ctitorirea manastirii se incadreaza in cea mosteneasca-taraneasca. Iar temeiul este pus de catre Moise Ignat Besliu. Apele mari si vijelioase ce coborau din munte i-au adus numeroase stricaciuni, fapt ce a condus la mutarea ei in Poiana din Vale, la aproximativ 150 m, spre est fata de actuala biserica, fiind de fapt, a doua constructie a bisericii schitului.
Bisericuta in forma dreptunghiulara a fost arsa in anul 1821 de turci. Boierii buzoieni, in special cei de origine greceasca, in timpul revolutiei lui Tudor Vladimirescu, au cautat un loc de refugiu, la Gavanu, fiind greu accesibil, astfel venind pe Valea Slanicului, Valea Jgheabului, prin stramtoarea Muntelui Ciresu, s-au stabilit la schitul Gavanu. Turcii afla despre aceasta fuga si trimit un mic detasament al armatei, ce patrunde pe Valea Ramnicului, Poiana Marului, Bisoca si prin satul Coita, ajungand la curmatura Gavanului. Aici ies in fata boierilor in Groapa Morii, unde ii jefuiesc si ii ucid. Urca spre biserica schitului din Poiana din Vale, sunt ucisi 7 necunoscuti, economul schitului, doi tigani si paharnicul Costache Hrisoscoleu, iar biserica arde din temelii. In partea de vest a celei arse, in anul 1828 se construieste o alta manastire in Poiana. Locul luminat si de pomenire se pastreaza si astazi, la fel ca si celelalte, biserica este construita din barne de brad si doua turle mici. Tot in anul 1828 se consemneaza ca aceasta biserica este ctitoria mostenitorilor beslii si manzalari, ajutati si de alti crestini de pe Valea Ramnicului si Valea Slanicului.
Desfintarea bisericii se realizaza in anul 1959, iar in 1990 reactivata, devenind monument istoric. Inca de la inceput a avut Hramul Adormirii Prea Sfintei Stapane de Dumnezeu Nascatoarei şi pururea Fecioarei Maria.

Manastirea Gavanu se regaseste si  în opera "Spiritualitate si istorie la intorsura Carpatilor" de dr. Antonie Plamadeala (Buzău, 1983), facand parte din salba de lacasuri sfinte construite din lemn. In prezent manastirea mai pastreaza un clopot ce dateaza  din anul 1792. 

Nicoleta Marica

Regional