Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau Manastirea Carnu

Manastirea Carnu

 Manastirea Carnu este cea mai veche asezare monahala de pe Valea Buzaului, ea se afla in satul Tega din comuna Panatau. Satele din apropiere sunt Muscel  sau Muscel-Tigani, un sat rasfirat si nu prea mare, cu oameni gospodari si primitori, Maguricea, Tega, Rapile si Rusavat. Cel vechi si cel mai mare sat din aceste intinderi este Cislaul, unde pasionatii de calarit pot admira sau chiar savura cateva ore alaturi de prietenii nechezatori  la herghelie, “specialitatea casei” fiind Pur Sangele Englez. Picturile bisericii s-au pastrat pana in prezent, insa cu mici scrijileli din partea trecatorilor, de-a lungul timpului. Probabil va intrebati de unde numele de “carn”, ei bine exista doua explicatii transmise din mosi stramosi, precum dealul in varful caruia s-a ridicat ar fi izvorul numelui, cuvantul “carn” insemnand ceva cu varful indreptat in sus. A doua explicatie porneste de la o legenda in care doamna Chiajna, sotia ctitorului Voievodului Mircea Ciobanu, in timpul unei invazii otomane s-a ascuns in turla bisericii datorita detinerii unor documente secrete ale tarii. Aici a stat cu nasul lipit de perete pana s-a turtit devenind carn.

Cum ajungem?

Manastirea Carnu se afla la aproximativ 60 km de orasul Buzau, drumul ce conduce spre ea este DN 10 din Buzau in directia Vernesti si de aici se urmeaza un itinerar prin localitatile Candesti-Satuc-Viperesti-Cislau-Maruntisu. La Patarlagele se face dreapta spre Colti, se traverseaza calea ferata, podul ce trece peste raul Buzau. La intersectie din nou dreapta spre Panatau, se traverseaza mai multe sate Zaharesti-Sibiciu de jos-Maguricea-Tega. Un drum serpuit va conduce catre manastire, fie cu masina fie pe jos directiile de mers fiind marcate si pe copaci. Zidurile groase ale bisericii va inconjoara de o liniste deplina, fiind locul ideal pentru reculegere si rugaciune.
Demult s-a putut constata ca zona ce cuprinde schiturile rupestre din Bozioru si Colti plasate in muntii Buzaului reprezinta  un adevarat “Munte Athos” pentru portiunea carpato-dunareana, un inceput al monahismului romanesc.

Nicoleta Marica

Regional