Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau Manastirea Barbu

Manastirea Barbu


Daca ajungi pe drumul national dintre Buzau si Brasov, ia-ti un ragaz si opreste-te in comuna Tisau. Manastirea Barbu, situata in satul Leiculesti, merita cu siguranta atentia ta. Este una dintre multele manastiri de pe Valea Niscovului, mai exact 20, si este o manastire de maici.
Manastirea Barbu dateaza din vremea lui Matei Basarab, fiind ctitorita in 1632 de vel-comisul Radu Mihalcea. 30 ani mai tarziu, Barbu Badeanu s-a ocupat de zidirea bisericii de azi. In vremurile de restriste, Manastirea Barbu era folosita pe post de refugiu, datorita zidurilor care o inconjoara ca un scut de aparare. Odinioara aici au fost calugari, urmand ca mai tarziu sa devina biserica pentru localnicii din Leiculesti; 200 ani mai tarziu au fost aduse aici 30 de maici, deoarece biserica Sf Gheorghe de la Bozioru se surpase. Astfel Manastirea Barbu a devenit manastire de maici, iar biserica a capatat si hramul Sf. Gheorghe, pe langa hramul deja existent sfintii Arhangheli Mihail si Gavril.
Se spune ca Manastirea Barbu a avut candva forma unei corabii. Din nefericire astazi se mai pastreaza din ceea ce a fost doar peretii naosului si Altarul. Turla mare pe naos iti atrage atentia de la departare, iar pe pronaos de o parte si de alta mai se inalta doua turle. Doua coloane de piatra, soclu mare de piatra, bolovani din piatra... piatra are aici un rol aparte, picturile sunt de o frumusete nepretuita, galbenul-oranj de pe zidurile exterioare iti incalzesc parca sufletul, imaginea sfintilor Mihail si Gavril pare sa troneze asupra intregii incaperi datorita picturii impunatoare de deasupra usii.
Doua dintre clopotele manastirii au disparut de-a lungul timpului, manastirea mai avand astazi doar doua. Picturile sunt toate realizate dupa 1895 de pictorul Nicoleanu. Buzoianul Nicolae Solescu le-a renovat cu 36 ani mai tarziu, cand s-au renovat si chiliile si staretia. In 1931 s-au construit si 20 case de maici care erau situate in spatele manastirii. Regimul comunist insa avea sa schimbe totul: casele maicilor au fost distruse, maicile au fost alungate, iar terenul pe care erau construite aceaste case a ajuns in proprietatea taranilor. Manastirea Barbu a devenit astfel pentru parohia comunei Tisau o biserica de mir.
Dupa caderea reginului comunist, manastirea a fost reactivata. Au fost construite cladiri, un paraclis, iar acesta din urma a fost pictat de Gabriel Sibiescu (arhidiacon). Ultimele restaurari au fost realizate in anul 1994.

Regional