Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau Legenda Schitului Poiana Marului

Legenda Schitului Poiana Marului

 Acest schit se afla la hotarul dintre comunele Bisoca si Jitia. Legenda spune ca poiana aflata in mijlocul padurii era vegheata de un mar batran, de aici si denumirea de Poiana Marului. In poiana se afla o stana de oi, ciobanii fiind singurii cunoscatori ai locurilor respective. Acestia isi aveau coliba si staulul pentru oi pe locul viitoarei manastiri, langa marul cel batran. Se spune ca seara de seara ciobanii vedeau o lumina in scorbura marului asemenea unui felinar, dar nici unul dintre ei nu a avut curajul sa vada ce se ascunde in acel loc, ziua insa nu se vedea nimic. Intr-o seara de vara acestia au primit niste musafiri, fiind reprezentati de trei calugari aflati in cautarea unui loc linistit pentru a ridica o manastire. Cand au vazut lumina au cautat in scorbura gasind o icoana cu chipul Maicii Domnului in brate cu pruncul Iisus Hristos, fiind inscriptionat pe aceasta anul 1110. Icoana a fost descoperita conform legendei intre anii 1464-1480. Calugarii impreuna cu ciobanii au construit un schit ce a reprezentat inceputul Manastirii Poiana Marului. In anul 1771 biserica a ars complet, fiind ridicata intre anii 1771-1784 biserica mica din lemn, ce se poate vedea si astazi.
Zona Poiana Marului este considerata ca fiind desprinsa din basmele romanesti, livada de meri ce imprejmuieste schitul este de-a dreptul rar pentru o zona de munte.Manastirea Poiana Marului este inconjurata de paduri de stejar si fag, numeroasele troite presarate pe drumul din padure asezate fie de monahi fie de binecredinciosi iti dau un sentiment de pace si liniste sufleteasca. Aleea lina, presarata cu brazi, marginita intr-o parte si alta de garduri ii conduce pe pelerini catre vatra schitului. La miazazi, miazanoapte si apus se afla casa de oaspeti, chilii, casute pentru monahi, trapeze si arhondaricul, toate acestea intrand in alcatuirea Manastirii Poiana Marului, avand hramul Nasterea Maicii Domnului.
Viata interioara traita la Poiana Marului nu a putut tine departe atentia asupra celor care au sprijinit ridicarea schitului, increderea pe care acestia au sadit-o in comunitatea monahala din Poiana Marului.

Nicoleta Marica
 

Regional