Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau Legenda Lacului Balta Alba

Legenda Lacului Balta Alba

 Se spune ca Iisus Hristos impreuna cu Sfantul Petru au cerut gazduire unei femei ce se ocupa cu pazitul vacilor din sat avand 7 copii. In lipsa hranei, Iisus a transformat balega din soba in paine. Dupa ospat li s-a facut sete, dar neavand apa, Iisus a dat cu toiagul sau pe fundul unei vai seci, incepand din acel moment apa sa curga, ajungand mai tarziu lac si servind la asigurarea familiilor sarace cu apa. La plecare Iisus i-a spus femeii si celor 7 copii sa nu priveasca inapoi, insa auzind susurul apei curgatoare, aceasta a intors capul. In acel moment ea a fost transformata impreuna cu copiii in movilita pe malul lacului, putand fi vazuta si astazi.
Localitatea Balta Alba este atestata in secolul al XVIII-lea, in timpul caruia a fost infiintata de catre Boierul Dumitru Seceleanu o livada de 100 ha, un uscator de fructe, o destilerie de rachiu, el fiind cel care a pus si bazele statiunii Balta Alba, construind instalatii cu privire la tratarea afectiunilor reumatice si a unor cabinete. Carol Davila  a analizat calitatea terapeutica a namolului prezent. Primul hotel se construieste in anul 1872, in scurt timp fiind puse in functiune baile reci si calde. Comunele din Balta Alba detin si ele o istorie aparte, astfel despre satul Stavarasti se spune ca in urma cu multi ani a avut numele "La colacul de piatra", denumire primita in urma construirii de catre turci a unei fantani deasupra careie se afla un colac de piatra destul de mare. Numele satului Parlita provine de la biserica invelita cu stuf si construita din barne ce a ars complet. Amara isi capata numele de la balta din apropiere a carei ape are un gust amar. Numele satului Balta Alba ca si in cazul satului Amara isi are originea de la numele lacului cu acelasi nume, datorita sarurilor ce se depun in timpul secetei pe margine, provocand in acest mod iluzii vizuale, de la distanta aceasta pare alb. Satul Baile si-a capatat acest nume datorita bailor ce se faceau in lacul Balta Alba.

Nicoleta Marica

Regional