Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau Legenda Carnatilor De Plescoi

Legenda carnatilor de Plescoi

          Pe Valea Buzaului acum multa vreme, mai precis in timpul cand haiducii isi faceau de cap, se intampla un fenomen aparte: furtul de oi. Azi stanele sunt tot mai rare, oile tot mai putine, dar pe vremea aceea oamenii de pe dealurile Buzaului si de pe valea Buzaului faceau din cresterea oilor un obicei. Haiducii stateau la panda si cand taranii plecau la targ la Buzau, le furau oile. Ceata de haiduci era atat de vicleana, incat pentru a nu fi prinsa, taiau imediat oaia si o faceau pastrama si carnati.
          In timp vremurile s-au schimbat, haiducii au disparut, dar obiceiul de a face carnati s-a mentinut. Satenii au descoperit si ei savoarea deosebita a carnatilor buzoieni si au continuat sa foloseasca reteta haiducilor. Carnea suculenta de oaie are un gust diferit datorita zonei de deal care ascunde in subsol zacaminte de sare. Daca va intrebati ce are atat de special aceasta carne de Buzau sau mai exact carnatii de Plescoi, care au devenit de-a lungul vremii foarte faimosi, acum puteti afla in sfarsit explicatia.
          Fiecare lucru devenit celebru are la baza o legenda. Aici avem de-a face cu legenda haiducilor, hoti de oi. Si daca tot cu gandul la gustul carnii de oaie ati ramas, va mai spunem un lucru care poate va ajuta sa intelegeti de unde gustul sarat al carnii. Dealurile subcarpatice din zona Buzaului au in subsol aceasta cantita mare de sare; zilnic apa se evapora si o serie de cristale de sare se aseaza pe verdeata. Aceasta este consumata de animale, de aceea si carnea lor are un gust diferit.
          Nu demult la Buzau oamenii au inceput sa isi sarbatoreasca acesti faimosi carnati de Plescoi, care au devenit o emblema a locului. Astfel se organizeaza an de an Festivalul Carnatilor de Plescoi, unde puteti gusta din preparatele traditionale buzoiene. Daca inca nu ai incercat niste carnati picanti buzoieni, alaturi de o bere rece, e cazul sa o faci.  Stim sigur ca o sa fii incantat!

Regional