Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau Judecatile Nestiute Ale Lui Dumnezeu II

Judecatile nestiute ale lui Dumnezeu II


A doua zi in miezul zilei cand era mare caldura afara, le-a iesit in cale un om gospodar:
- Parintilor, este prea cald sa mai calatoriti, haide-ti de va odihniti putin la noi!
Si avea omul un caine rau ce ii pazea gospodaria . Pe seara inainte de a pleca, iarasi, calugarul cel tanar s-a intors spre caine, a facut o cruce peste el si sarind de cateva ori acesta a cazut la pamant mort.
Batranul s-a minunat si se intreba ce minunatie o mai fi si asta?, ba fura , ba omoara….
Mergand ei mai departe a doua zi, au trecut pe langa o carciuma, de unde se auzeau numai cantari, fluieraturi si injuraturi, iar betivii care ii vazura trecand pe drum ii luasera la injurat si ii batjocura. Calugarul cel batran  si-a vazut de drum mai departe fara a scoate  nici un cuvant, dar tanarul se intoarce catre crasma, face o inchinaciune si trei metanii, dupa care pleaca mai departe. Si gasesc ei la marginea padurii o biserica parasita de mai bine de vreo 40 de ani. Nu mai  avea nici crucea, nici usile, toate geamurile erau sparte… calugarul cel tanar insa dupa ce a facut semnul crucii asupra unor pietricele a inceput a arunca cu ele inspre biserica.
-    Doamne, se gandi calugarul cel batran, eu cred ca asta –i de la diavol ca altfel n-ar arunca cu pietre intr-o biserica. Dar mai avea de rabdat o zi ca sa-l poata intreba ce e si cu treaba asta.
In a treia zi de calatorie cei doi ajung la o casa saracacioasa, acoperita cu paie, iar pe prispa cinci copilasi plangeau.
Calugarul cel batran s-a apropiat de ei si i-a intrebat:
-    Ce s-a intamplat? De ce plangeti dragii mei?
-     Mama noastra a fost ieri ingropata
-    Dar tata unde-i?
-    Tata a murit anul trecut.
Bietii copii erau orfani. Si cum vorbeau ei asa, calugarul cel tanar, a luat o faclie si a dat foc la casa. Copii au fugit cat i-au tinut picioarele. Si de data aceasta calugarul cel batran a tacut deoarece deabea seara ajungeau la destinatie. Ajunsi in Alexandria, era o vila mare , iar stapanul casei nu era acasa. Calugarul cel tanar s-a suit pe acoperis si a inceput a strica, usile, gemurile, tot,  pana a demolat toata casa, in doar o ora.  Batranul s-a mirat cum de a putut tanarul sa strice asa casa mare intr-o singura ora.
-    Doamne, oare e om? Se gandi batranul. Numai rele o facut in tot drumul: ba s-a inchinat la carciuma,  ba a aruncat cu pietre in biserica,  ba a furat,  ba a omorat un copil, le-a stricat casa la altii…
 Dar ajunsi la Alexandria, calugarul cel batran rabufni:
- Ia asculta aici! Nu mai pot sa tac! A fost intre noi juramant sa tacem tot drumul dar acum am ajuns. De trei zile de cand mergem numai rele ai facut! Ce esti tu om sau drac?
- Da ce am facut, parinte? Cu ce am gresit?

 Care au fost raspunsurile calugarului celui tanar veti vedea maine… va astept la povestea zilei tot aici,  pe acest site.

Regional