Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau Izvorul Lui Bucur

Izvorul lui Bucur

 Izvorul lui Bucur face parte din cele zece izvoare de apa minerala descoperite la Meledic in judetul Buzau. Locul de unde izvoraste se numeste Dealul Lui Bucur. 

De unde provine denumirea?
Se spune ca un baci avea mai multe oi pazite de un tanar pe nume Bucur. Singurul prieten ce-l insotea si-i aduna oile ratacite era un caine ciobanesc. Intr-o seara s-a asezat linistit langa izvorul ce curgea din rapa Rosie, a baut putina apa, iar apoi a scos fluierul de la brau si a inceput sa cante. Deodata au aparut doua fete cu cofite aurite pe cap pentru a lua apa. Ele i-au spus ca sunt zanele izvorului si i-au promis indeplinirea unei dorinte. Bucur a vrut doar putere. Dupa risipirea zanelor asemenea vaporilor de apa, tanarul s-a indreptat spre stana, unde era asteptat cu toiegele pentru intarzierea sa. Cu multa forta si dibacie a reusit sa se apere, iar din acel moment norocul i-a suras prin turmele numeroase de oi si tinuturile impanzite, construindu-si case. Locul asezarii poarta numele de Bucuresti, insa izvorul istoric se afla in comuna Manzalesti din judetul Buzau.
“Bucur” in limba veche inseamna cioban, calator cu turma spre locul de iernat, trecator. Locul de intalnire al ciobanilor era reprezentat de “Bucura”, iar cel mai prielnic loc pentru astfel de reuniuni ale turmelor a fost considerata Campia Munteniei. Acest spatiu mioritic era bogat in pasuni, ape, paduri si cu o clima blanda. Prezenta lui Bucur in legenda nu poate fi considerata intamplatoare, ea fiind pe deplin justificata. Judetul Buzau este renumit pentru istorie si legenda, fiecare nume de rau isi are explicatia sa, cunoscuta de localnici, fiind transmisa de la mare la mic prin viu grai.


Nicoleta Marica
 

Regional