Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau Istoria Sportului La Buzau

Istoria sportului la Buzau

Primele actiuni cu caracter sportiv la Buzau se inregistreaza in jurul anului 1826 prin intermediul mosierului Marghiloman organizand concursuri de calarie avand si un loc special amenajat pentru astfel de manifestatii. Istoria sportului inregistreaza prima participare a unor calareti romani la concursuri in afara tarii in anul 1896. Un alt sport de traditie pe meleaguri buzoiene a fost “oina”. Este organizat la Buzau in anul 1904 “concursul general de oina”, finala pe tara cu participarea a zece echipe. Documentele atesta ca jocurile s-au desfasurat intr-o poienita pe marginea Crangului. Deschiderea a fost marcata de un mars intonate de o fanfara militara iar la inchidere un grup de dansatori si buciumasi de pe Valea Buzaului au realizat un spectacol la care a asistat si Spiru C. Haret.

Prima Echipa de fotbal ia nastere in anul 1921 cu numele de “Vartejul”, dupa care apar in oras si alte grupuri sportive alcatuite din elevi de liceu precum “Junimea”, “Tinerimea”, “Albatros”, “Avantul”. Imprejmuirea simpla a actualului stadion s-a realizat de catre prima echipa muncitoreasca numita “Dacia” in anul 1924, iar in 1930 a fost construit aici un district de fotbal ce a gazduit primul campionat zonal cu echipe din Focsani, Rmanicu Sarat si Buzau. Un grup de tineri au publicat in anul 1931 primul ziar de specialitate numit “Buzaul Sportiv” dar lipsa fonduilor a impiedicat editarea celui de-al treilea numar. Sportul patrunde rapid si in localitatile rurale, cele mai bune rezultate fiind inregistrate la Cislau, Magura, Nehoiu, Patarlagele, Berca, Beceni, Vernesti, iar in orasele Ramnicu Sarat si Buzau se infiinteaza societatile sportive Locomotiva, Progresul, Vointa, Metal, Olimpia, Spartac si altele. Sunt organizate primele intreceri si campionate sportive la sah, tenis de masa, volei si gimnastica. Sportivii buzoieni au obtinut medalii de aur, argint si bronz la campionatele de lupte, box si tenis de masa.

 Nicoleta Marica

Regional