Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau Hipertensiunea Arteriala

Hipertensiunea arteriala

Este cea mai frecventa afectiune medicala. Deoarece nu prezinta tot timpul simptome alarmante, este foarte periculoasa. Se pot dezvolta foarte usor boli de inima, de rinichi sau accidente vasculare cerebrale. Din nefericire acestea sunt printre principalele cauze de deces in lume.  

Ce este tensiunea arteriala? 

Inima transporta sangele spre tesuturile organismului prin niste vase numite artere. Forta cu care sangele este impins in artere se numeste presiune arteriala. Aceasta din urma este maxima atunci cand inima se contracta si pompeaza sange in artere. In acest caz vorbim de presiunea arteriala sistolica, iar cand inima se relaxeaza intre batai si presiunea arteriala scade, putem vorbi de presiunea arteriala diastolica.
Aceste doua valori, presiunea sistolica si presiunea diastolica, caracterizeaza tensiunea arteriala. Ambele sunt la fel de importante si apar intotdeauna scrise una dupa alta; de exemplu 129/84 mm Hg – prima valoare reprezinta presiunea sistolica, iar cea de a doua valoare reprezinta presiunea diastolica.
 

Care sunt valorile normale? 

Tensiunea arteriala este considerata normala atunci cand valoarea sistolica este mai mica de 129 mm col Hg, iar cea diastolica mai mica de 84 mm col Hg. Valorile tensiunii sistolice intre 130-139 mm col Hg si a celei diastolice intre 85-89 mm col Hg sunt considerate prehipertensive.  Presiunea sistolica creste odata cu varsta; presiunea diastolica incepe sa scada lent dupa implinirea a 60 de ani, cand vasele de sange devin rigide. 

Ce simtim? 

Hipertensiunea arteriala poate determina simptome ca: ameteli, dureri de cap, acufene (tiuituri in urechi), scotoame (vedere cu puncte galbene).
In timpul unor activitati solicitante, presiunea arteriala creste, iar in timpul somnului aceasta scade. La unele persoane insa presiunea arteriala e ridicata si fara sa faca efort; acest lucru se datoreaza faptului ca sangele acestor persoane impinge in peretii arterelor cu o forta mai mare decat in mod normal.


Unde poate duce hipertensiunea arteriala?

In absenta tratamentului se poate ajunge la:

 Tratamentul 

Este de preferat ca tensiunea sa fie controlata regulat. In primul rand se impun schimbari in stilul de viata, dar nu este mereu suficient. De cele mai multe ori suntem nevoiti sa apelam la medicamente antihipertensive. De aceea este indicat sa prevenim. 

Cum se previne hipertensiunea arteriala?

Este foarte importanta greutatea corporala. Persoanele supraponderale au tensiune arteriala mai mare si sunt predispuse la boala. Se recomanda slabirea treptata prin consumul alimentelor sarace in grasimi, in sare si sodiu, dar bogate in fibre. De asemenea este important sa faceti mai multa miscare, sa consumati alcool in cantitati moderate si sa renuntati la fumat.
Cu putina atentie acordata propriei persoane, oricine poate preveni aparitia sau evolutia HTA.

Regional