Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau Herghelia De La Rusetu

Herghelia de la Rusetu

 Istoric

Herghelia de la Rusetu a luat nastere in anul 1919 prin aducerea din strainatate a aproximativ 300 de cabaline Nonius, cabaline care in anul 1924 sunt transferate la Parta Timisoara. In acelasi an se aduc la Rusetu cabaline Ghidran de la Herghelia Radauti, ce au fost crescute la Rusetu pana in anul 1941 cand au fost transferate din nou la Herghelia Radauti, de unde se aduce rasa araba care este crescuta la Rusetu pana in anul 1964 cand aceasta rasa este transferata la G.A.S. Slobozia. Dupa nationalizarea hipodromului de la Bucuresti in anul 1948, la Rusetu sunt aduse foarte bune exemplare de cabaline din rasa Trapasa, care au constituit punctul de plecare pentru nucleul foarte valoros de cabaline trapase care se cresc si in prezent la herghelie.  In anul 1964 de la G.A.S. Slobozia sunt adusi metisii semigrei rezultati din incrucisarea cabalinelor din rasele Trapas, Ardenez si iepe locale ialomitene. Dupa o intensa activitate sustinuta de cercetari bazata pe lucrari ample de ameliorare si selectie in cadrul hergheliei Rusetu, s-a creat rasa Semigreul Romanesc , brevetata in anul 1985 care se creste si in prezent la herghelia Rusetu in paralel cu rasa Trapasul Romanesc.

Prezentarea raselor

Pentru obtinerea rasei  Semigreul Romanesc  s-a apelat la incrucisarea rasei grele Ardeneze cu rasa Trapasa obtinandu-se astfel tipul I si o alta varianta tipul II din incrucisarea raselor Ardeneza - Trapasa - Rase locale ialomitene. Inca de la inceput prin obtinerea acestei rase s-a dorit si s-a rezultat o alernativa viabila la munca mecanizata din agricultura. Prin brevetarea acestei rase in anul 1985 s-a obtinut un cal apt sa tracteze de patru ori greutatea sa corporala in conditii variabile de teren si clima. Astfel, obtinindu-se totodata prin intermediul armasarilor de monta publica de rasa Semigreul Romanesc, un excelent ameliorator al raselor locale. In momentul de fata aceasta este cea mai solicitata rasa la nivel national pentru monta publica.

Rasa Trapasul Romanesc este o rasa care se comporta excelent  atat pe hipodrom in curse de trap inhamat la sulki cat si la tractiune usoara si calarie, caracterul bland si docil facand-o apta si pentru transport de persoane si agrement. Cresterea acestei rase in cadrul Hergheliei Rusetu dateaza inca din anul 1927 cand in herghelie ajung cateva exemplare provenite din cumparari de pe hipodrom. In anul 1930 se fac cunoscute iepele : Jarca , Sanda , Sofita si Grija. Aceasta rasa este de origine americana cu putin sange Orlov si de Trapas francez, iar pe baza cercetarilor facute in directia omogenizarii rasei se poate numi astazi Trapas Romanesc. In urma cercetarilor efectuate si la aceasta rasa s-au obtinut rezultate concrete in mod pozitiv atat in ceea ce priveste imbunatatirea capacitatii energetice cat si in privinta omogenizarii tipului exterior.

In prezent in herghelie se gaseste un grup de 20 iepe mame si 3 armasari  pepinieri rasa Trapasul Romanesc  Laureat  ( record 1,18,,4),  Rasunet ( record 1,19,,6 ) precum si cel mai valoros armasar al hergheliei Rutinat ( record 1,20,,6 ) acesta fiind rezultatul insamantarii artificiale a iepei  Rutina  de la Herghelia Rusetu cu material seminal de la Trapasul American Yanke Klass.

Nicoleta Marica

Regional