Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau Gelozia, Boala Grea

Gelozia, boala grea

Gelozia. E un sentiment sau o crispare saraca a sufletului? Se naste din frustrare, din teama, din neincredere in propriile valori, sau se naste din prostie si vanitate?
Un prea mare grad de posesivitate. Atunci cand verbul “a avea” este folosit in cazul unor persoane, nevasta mea, barbatul meu. Si cred ca de aici se naste acel dezechilibru. Credem fals ca persoana de langa noi ne apartine si construim niste liane puternice intre noi, il inlantuim si-l ferecam cu mii de lacate sperand ca asa nu va pleca si ca noi vom fi fericiti.
Incolteste in noi gelozia cand ne simtim noi mai slabi si asta poate fi un paradox. Ne vedem intr-o lumina mai slaba langa perchea noastra, poate sunt niste momente mai proaste si atunci isi iteste spinos ideile:gelozia. La inceput e fara motiv, dovada ca sursa acestei perpeliri suntem chiar noi. Incepem cu intrebari, cu verificari, nu-l lasam sa se uite pe strada nici in stanga nici in dreapta.
Avem niste probleme de self esteem si ni le proiectam asupra omului de langa noi. Il improscam zilnic cu tot felul de intrebari si nu se stie cat va rezista. Cei mai multi ajung chiar sa caute in alta parte. Se gandesc ca poate e ceva normal sa fi cautat in alta parte daca si cea de langa noi suspecteaza acest lucru. “Poate ca de mult trebuia sa fac asta dar nu am stiut”.
Si asa incet incet se macina o relatie care de altfel ar fi fost foarte reusita. In loc sa ne preocupe persoana noastra si increderea in fortele proprii, gandim ca celalat greseste si aruncam pueril vina in curtea vecinului.
Sunt barbati gelosi care nu recunosc acest lucru din orgoliu. Ei tac si se framanta pe interior, se uita chioras cand primim un compliment de la alt barbat dar nu ne spune nimic. Nu, ei sunt prea mandri ca sa fie gelosi.  
Exista si cazuri dramatice insa. Barbati care sunt bolnavi de gelozie, care nu-si lasa sotia nici pana la colt singura, nu o lasa sa se aranjeze, sa se machieze, ii controleaza strict si garderoba. Acestia sunt niste maniaci foarte periculosi. De regula sunt recunoscuti inca de devreme dar nu le dam atentie si credem ca sunt doar niste toane.
Incep timid cu mici obiectii cu privire la machiaj: “ mie imi place asa mai natural” sau “nu-ti pune o fusta asa scurta ca nu-ti sta bine” etc. Odata ce ai ajuns sa te casatoresti cu el abia atunci incepe adevarata gelozie. Regulile se inaspresc iar femeia traieste intr-un stres continuu nestiind ce sa mai imbrace si cum sa se mai poarte. Devine un fel de sclava a frustrarilor sotului.
Unde mai e iubirea? Credem fals ca gelozia se naste din prea multa iubire sau ca e o dovada de iubire. Dupa parerea mea gelozia este o dovada ca avem simtul proprietatii prea bine dezvoltat, asa de dezvoltat ca arata ca o malformatie inflamata.
Sa ne descatusam din ghearele ei  iubind neconditionat, sa iertam  mai repede si mai usor si sa iubim doar. Atunci ne vom simti mai eliberati si vom atrage in viata noastra iubire.

 Cristina Gherman

Regional