Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau Fructele Si Legumele

Fructele si legumele

La fel ca si cerealele, fructele si legumele au fost create atat pentru hranire, cat si pentru vindecarea diferitelor boli. In acest scop, ele au fost inzestrate cu proprietati hranitoare si vindecatoare.

AFINUL ( Vaccinium myrtillus), este un copac ce se poate fi gasit in paduri si  in diferite pajisti montane, pe tot cuprinsul lantul Carpatic, mai ales pe versantii umbriti si umezi. Fructele contin antocianozide care protejeaza peretii vaselor sanguine, mirtilina cu efect hipoglicemiant, taninuri antiseptice care opresc fermentatia intestinala; mai contin vitaminele  B1 si B2, vitamina C si E precum si diferiti acizi organici, fier, fosfor si calciu. Recomandate in diabet, enterocolite, arterite, arteroscleroza, tulburari de circulatie sanguina, anemie. Sunt foarte utile pentru regenerarea pigmentului retinian.

CARTOFUL ( Solanum tuberosum) este o planta cultivata in gradini, erbacee. Tuberculii contin: amidon, celuloza, fier, calciu, fosfor, precum si acid malic, solanina si acid citric Solanina este toxica dar se neutralizeaza prin fieberea in apa. Se recomanda sub forma de cartofi fierti in boli digestive, cardiace si renale. In ulcerul gastric se recomanda zilnic 100 grame suc proaspat de cartof, cu o jumatate de ora inainte de masa de dimineata.

CATINA ( Hippophae rhamnoides) este un copacel intalnit mai ales pe  marile suprafete in Subcarpatii Munteniei si Moldovei. Fructele contin: zaharoza, diferiti acizi organici si uleiuri, pectina, dar cea mai mare cantitate este de betacaroten ( de zece ori mai mult decat morcovul),  complexul de vitamine B si C, calciu, fier, magneziu, sodiu, si multe altele. Fructul plantei are o mare importanta pentru medicina umana si veterinara. Fructele sunt recomandate in anemii, avitaminoze, stari alergice, astenie, hepatita epidemica, hepatita cronica, ciroza hepatica, guta, infectii, reumatism. Se folosesc cu bune rezultate in geriatrie si chiar oncologie.

CIRESUL ( Ceraass avium), este un pom fructifer cultivat intalnit in general in livezi si gradini. Fructele contin: glucide, acizi organici, pectine, vitaminele A, B, C, potasiu, clor, fosfor, Ca, Fe, Mg, si  chiar sulf. Fructele sunt recomandate in arteroscleroza, obezitate, colita de fermentatie, litiaza biliara, afectiuni renale, afectiuni hepatice.

MARUL (Malus domestica), este un pom fructifer cultivat in livezi si gradini. Fructele contin: diferiti acizi organici,
si saruri minerale de potasiu, Ca, Fe, si multe vitamine ca: A, B, C. In coaja fructului se gaseste de doua ori mai multa vitamina C decat in pulpa. Fructele se recomanda in edeme cardio-renale, arteroscleroza, obezitate, constipatie, cistite, digestie grea, diabet.

NUCUL (Juglans regia), este un  arbore de esenta foiasa, frecvent cultivat in livezi. Semintele contin: iod,  fosfor, Ca, Fe, glucide naturale si vitaminele A si complexul de B si niacin. Se recomanda pentru prevenirea arterosclerozei si carentei de iod.

PARUL (Pyrus sativa), este un pom fructifer cultivat. Fructele lui contin numeroase vitamine ca: A, B C, saruri de potasiu si Ca, Fe pectide si taninuri. Fructele se recomanda in: edeme cardio-renale, arteroscleroza, cistite, litiaza urica, guta, reumatism, digestie grea, diabet, boli de prostata.

PATLAGELELE ROSII ( Licopersicon esculentum) este o planta de esenta erbacee. Fructele contin: protide, si glucide, diferiti acizi organici, Ca, Fe si fosfor,, vitaminele A,complexul de B-uri, vitamina C si E si K. Fructele se recomanda in edeme cardio-renale, arteroscleroza, digestie grea, constipatie, obezitate, boli hepatice, diabet.

PATRUNJELUL ( Petroselim hortense) este o planta erbacee, legumicola cultivata de om. Frunzele contin ulei volatil, diferite saruri minerale, si  vitaminele: A, B1. Patrunjelul este planta care contine cea mai mare cantitate de vitamina C (200 mg/100 g, de doua ori mai mult decat lamaia). Radacina contine,  ulei volatil, hidrati de carbon,Ca, Fe, Mg, fosfor, cupru, si vitaminele A, B1, B2, si niacin dar mai ales in cea mai mare cantitate vitamina C (100 mg/100 g).
Se recomanda in anorexie, litiaza biliara, litiaza renala, oligurie, reumatism, hipertensiune arteriala.

PRUNUL (Prunus domestica), pom fructifer cultivat in livezi si gradini. Fructele contin:  diferite saruri de potasiu, Fe, Ca, Mg, si vitamilele A si B precum si pectide. Fructele se recomanda in constipatie, hemoroizi, inflamatii ale splinei, boli hepatice, irascibilitate.

VARZA (Brassica oleracea) este o planta erbacee intalnita in gradini. Contine: Ca, Mg, Fe, Cu, fosfor si potasiu precum si glucide si protide, acizi organici, si vitaminele A, complexul B, vitamina C, E si K. In stare cruda se recomanda in: gastrita hiperacida, ulcer gastric, litiaza urinara, diabet, artrita.

Sursa: Despre alimentatie, Editura Babel, 2011

Regional