Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau Festivalul Carnatilor De Plescoi

Festivalul carnatilor de Plescoi

 Cum  fiecare serbare are istoria si semnificatia sa, de ce nu si Festivalul carnatilor de Plescoi  s-ar bucura de acest privilegiu? Legenda spune ca pe valea Buzaului o ceata de haiduci s-au decis sa-si stabileasca tabara in acea zona. Pentru hrana apelau la oile muntenilor prezenti la targurile din Buzau, iar carnea era facuta carnati si pastrama pentru a evita prinderea acestora cu “marfa” vie. Dupa cum bine se stie in prezent nu mai exista haiduci, dar traditia prepararii carnii de oaie a fost preluata de catre sateni. De ce credeti insa ca acest tip de carne are un gust putin sarat? Explicatia vine de la zacamintele de sare aflate in subsolul dealurilor buzoiene, iar prin procesul de evaporare al apei se depun cristale fine de sare pe vegetatie, urmand a fi consumata de ovine.

Cand are loc si in ce consta?

Festivalul se desfasoara pe data de 3-4 octombrie in localitatea Berca din judetul Buzau, organizarea fiind facuta de Consiliul Judetean Buzau, in cadrul proiectului “Saptamana ECO la Buzau” in asociere cu Filiala Buzau a ANTREC. Plescoi este satul renumit pentru reteta carnatilor precum si a altor preparate traditionale. In cadrul evenimentului accentul se pune pe produsele buzoiene cum sunt cele de panificatie, branza, dulciurile, nelipsitul vin si nu in ultimul rand maretii carnati. Programul contine concursuri pentru cei mici dar si pentru adultii curajosi. Unul contra cronometru privind consumul carnatilor picanti din Plescoi “Fomila de Plescoi” si al doilea constand in bautul de bere la fel contra cronometru “Setila de Plescoi”. Acest festival reprezinta cel mai bun prilej de a promova produsele romanesti traditionale, precum si doua zile pline de voie buna si distractie acompaniate de gratarele incinse si muzica populara specifica zonei. Iar ca vecinii de la Pietroasele sa nu se supere putem adauga pe masa romanilor un vin de nota 10 stingand astfel focul carnatilor de Plescoi.

Nicoleta Marica 

Regional