Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau Exista Peste 600 De Fobii

Exista peste 600 de fobii

Unui copil ii trece un sarpe peste picioare... In timp teama lui de aceste animale se accentueaza. Nu suporta sa vada un sarpe, la scoala are probleme din cauza colegilor care il iau peste picior si ii fac glume proaste, nu mai rezista nici sa vada o fotografie cu acest animal. Apare atacul de panica, acest lucru il macina permanent si orice lucru care ii aminteste de serpi il ingrozeste. O asemenea fobie este si mai puternica daca in jurul tau nu e nimeni. Se poate ajunge la exagerare, iti poti imagina chiar ca vezi respectivul animal.
Fobiile sunt o problema reala, nu un moft, cum ar putea afirma multi barbati. Acestea apar cel mai adesea in cazul persoanelor de sex feminin si, desi tratabile, sunt ignorate multa vreme. Oamenii se plang ca au fobii, fac atacuri de panica, dar apoi isi continua viata linistiti. Se obisnuiesc cu acest stil de viata, chiar daca adesea se transforma in cosmar. Este insa cosmarul lor si refuza sa ceara ajutor de specialitate. Cei din jur de regula incearca sa te linisteasca sau te iau peste picior, fara a da importanta cuvenita acestei fobii.
Exista peste 600 de fobii, multe dintre ele cat se poate de ciudate. Este greu de imaginat ca cineva poate sa se teama de asiatici, papusi, scris cu mana, de miros, de munca, de vorbitul in public, de muzica, hartie, justitie, de oameni. Hippopotomonstrosesquippedaliofobia este ceva poate si mai greu de inteles. Inseamna teama de cuvinte lungi si exista oameni care au aceasta problema, chiar daca poate parea amuzant la o prima vedere. Daca amintesc chaetophobia, probabil vei ridica din umeri. Cum sa iti fie frica de par? Ei bine da, fobiile sunt cat se poate de greu de inteles si de imprevizibile. Cand cineva are o asemenea problema, trebuie sa o intelegem si sa sustinem persoana respectiva.
Frica este irationala si mult exagerata, desi pericolul prezentat de obiectul fobiei poate sa nu fie deloc sau sa fie minor. Incercarile de a-l evita insa sunt cat se poate de exagerate, ceea ce accentueaza si mai mult frica. Psihologii sustin ca fobiile provin in urma unei actiuni intelese gresit, a unui lucru impus si prost invatat, a unui eveniment neplacut. Astfel desi ceva aparent nesemnificativ, poate lua proportii in timp si orice obiect care aminteste de acel ceva poate sa duca la rezultate uimitor de triste.
Ceea ce este cel mai important este ca fobiile se trateaza si multe persoane care au apelat la psihoterapie, au reusit sa isi revina. Fie ca suferi de arahnofobie, de claustrofobie sau de oricare alta fobie, poti fi confruntat in plan imaginar cu aceasta problema si in timp o poti invinge. Unii medici recomanda tratament medicamentos cu antidepresive si calmante, dar cel mai important este sfatul unui specialist pentru ca nu exista un tipar. Fiecare reactioneaza diferit, desi in fond teama e aceeasi si la fel de mare.
Ai o fobie? Este cazul sa recunosti asta si sa incerci sa iti rezolvi problema. Nu o ignora pentru ca nu poti trai permanent in absenta a ceva, doar pentru a nu te confrunta cu un nou atac de panica. 

Nicoleta Guzu

Regional