Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau Episcopia Buzaului

Episcopia Buzaului

Episcopia Buzaului a fost infiintata in anul 1500 de catre Radul cel Mare, impreuna cu Nifon, fost patriarch al Constantinopolului. In prezent aceasta constructie reprezinta edificiul emblematic al orasului Buzau. Catedrala Episcola a fost ridicata o data cu infiintarea Episcopiei, catedrala fiind refacuta de Neagoe Basarab  intre anii 1512-1521, apoi de Matei Basarab in anul 1649 si de Constantin Brancoveanu  in perioada 1688-1714 atunci cand acesta a ridicat si Palatul Episcopal.
Noua Catedrala Episcopala, ce poarta  hramul “Inaltarea Domnului”, este ctitorie a Episcopului Epifanie Norocel. Pe data de 8 noiembrie 2009 Episcopia Buzaului si Vrancei a fost ridicata la rangul de Arhiepiscopie in prezenta Patriarhului Romaniei, Prea Fericitul Parinte Daniel.
Muzeul Episcopal, a fost infiintat in anul 1955 si adaposteste colectia de arta veche bisericeasca. Acesta se afla la intrarea in incinta Episcopiei. Incepand cu anul 2009 se muta in cladirea veche a Seminarului Teologic, cladire construita intre anii 1836-1838.
Seminarul Teologic  a fost infiintat de Episcopul Chesarie in anul 1836. In aceasta cladire se gaseste  azi Muzeul Episcopal. In perioada cand se extragea piatra din zona Pietroasele  pentru constructia Seminarului, a fost descoperit faimosul Tezaur de la Pietroasele  “Closca cu puii de aur”. In anul 1936 a fost construit si cel de-al doilea seminar, unde astazi  se tin cursurile pentru elevii ce studiaza teologia.
Ridicarea la rang de arhiepiscopie a Eparhiei Buzaului si Vrancei reprezinta  asumarea de catre crestinii buzoieni a unei responsabilitati destul de mari ce trebuie sa se regaseasca intr-o lucrare tot mai sustinuta, de natura pastoral-misionara, sociala, administrativ-gospodareasca si culturala, astfel incat Arhiepiscopia Buzaului si Vrancei sa fie continuatoarea, de jure et de facto, a fostei Episcopii de pana mai ieri si aceasta pe o treapta superioara, cu realizari aflate pe  masura noului statut organizatoric.
Trebuie mentionata existenta unor vechi asezaminte rupestre in Muntii Buzaului datand din secolele III-IV d. Hr. in spaţiul de la Curbura Carpaţilor unde monahismul si-a facut simtita prezenta inca din primele veacuri crestine. Printre misionarii veniti aici, se numarau si monahi, fiind posibil ca unii dintre ei, sa fie cei care vietuisera in sihastriile intemeiate de Sfantul Ierarh Vasile cel Mare. Cu timpul, aceştia s-au stabilit in Muntii Buzaului, punand bazele uneia dintre cele mai vechi vetre monahale din Carpaţi, toate acestea sunt sustinute de vestigiile rupestre ce dainuie in zona Colţi-Alunis-Bozioru, segment cunoscut sub denumirea de „Athosul buzoian“. Implinirea a 500 de ani de la (re)infiinţarea Episcopiei Buzaului, eveniment istoric ce a avut loc în 1500, în cadrul Sinodului mixt s-a tinut la Targoviste.

Nicoleta Marica

Regional