Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau Dupa Fapta Si Rasplata

Dupa fapta si rasplata

Undeva, de mult intr-un taram indepartat, o femeie tanara, imbrobodita in niste haine zdrenturoase si ponosite, mergea incet pe ulitele unui satuc, cersind din poarta in poarta si cerand de la toti putina mancare si ceva banuti. Nu prea avusese mult noroc. Majoritatea o scuipau o luau in batjocura si-i vorbeau foarte urat, altii asmuteau cainii pe ea, iar altii mai mult in bataie de joc ii aruncau in poale paine mucegaita, coji uscate, rosii si cartofi stricati. Doar doi batranei si ei saraci, care locuiau intr-o micuta casa de la marginea satului, s-au milostivit de ea si au invitat-o in casa pe biata femeie, daruindu-i un blid de mancare.
- Stai putin aici, femeie, sa te mai incalzeste putin, ii spuse mosneagul, in timp ce nevasta lui ii pregatea din putinul lor, o cana de lapte si o felie de paine. In timp ce aceasta incepuse sa manace, cei doi batrani au incercat sa o mangaie cu o vorba buna si frumoasa pentru a o imbarbata.
Dimineata, in acel mic satuc ceva nemaipomenit se intampla. Un trimis de la curtea imparateasca adusese o invitatie de la palat pentru fiecare familie care facea parte din acel sat. Acest lucru deosebit ii tulbura pe toti din sat. Care mai de care incepura a se gati si a se pregati pentru a merge la curtea imparateasca cat mai onorabil. Asftel ca pe la pranz, toata lumea pregatita in straie de sarbatoare au sosit la palat. Cu totii fusesera invitati intr-o sala mare, impunatoare de oaspeti si asezati fiecare dupa o anumita ordine bine stabilita. Cand toti invitati se asezara la locurile lor, slujitorii imparatesti au inceput sa serveasca mancarea. Dupa cateva clipe de liniste totala, un murmur de nemultumire si suparare s-a ridicat in acea sala fara ca cineva sa incerce sa le ascunda, aratandu-si pe fata mania. Slujitorii sarguinciosi incepusera a servi pe farfurii coji de cartofi, paine mucegaita, rosii stricate si pietre. Doar cei doi batranei avusesera parte de un meniu cu totul deosebit. Ei erau asezati mai deoparte, intr-un colt, insa pe farfuriile lor stateau frumos ornate delicioase feluri de mancare.
Deodata, pe neasteptate, intra in sala de oaspeti o tanara femeie cu hainele murdare si zdrentuite. Toti cei prezenti ramasesera uimiti si pe loc au amutit.
- De ce va mirati? Nu va convine meniul? Ati gasit astazi in farfuriile voastre exact ce voi mi-ati dat mie ieri, spuse cersetoarea si in acel moment a inceput sa se dezbrace de hainele cele ponosite cu care era imbracata. Pe sub zdrentele urate si murdare, avea niste straie aurite, pe care se aflau pietre scumpe de o frumusete rara. Era insasi regina.
Atunci au inteles cu totii ca ceea ce aveau ei in farfurii reprezentau frumusetea sufletului lor si respectul lor fata de cei saraci.

Sursa: Pilde si povestiri, Editura Babel
Simona S.

Regional