Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau Drumul Spre Ciolanu

Drumul spre Ciolanu

Tuturor ne place petrecerea unui weekend sau a unei sarbatori la iarba verde si unde este mai frumos decat la Ciolanu? Dar sa nu uitam de existenta manastirii plasata in varful dealului, de unde si numele. Aceasta se gaseste in comuna Magura din judetul Buzau, fiind o manastire de calugari. Denumirea de Ciolanu provine mai exact de la boierul cu acelasi nume, fiind totodata ctitorul bisericii. Manastirea Ciolanu este singura din Judetul Buzau ce a fost atestata in documentarele din secolul al XVI-lea.

Cum se ajunge?

Pentru cei mai putin cunoscatori, pornirea spre manastire se face din Buzau pe DN10, se strabat localitatile Vernesti-Candesti-Satuc-Ojasca-Unguriu-Magura. O data ajunsi in dreptul monumentului lui Mihai Viteazul se va face stanga si se urmeaza drumul serpuit prin padure. Urcusul  nu trebuie sa va ingrijoreze, in cateva minute ajungeti la manastire. Un traseu marcat exista si spre Schitul Cetatuia aflat tot in aceasta zona si bineinteles ca pentru a ajunge aici se va urca 1 km prin padure. Privelistea minunata ne da prilejul sa admiram toata valea Buzaului.

Tot campul tau vizual  este “invadat” de minunatiile sculptate in piatra, astfel Tabara de sculptura in piatra de la Magura se intinde de jur imprejurul manastirii. In acest loc se gasesc  255 de lucrari in piatra  aflate pe 21 hectare. Aceste lucrari au fost realizate pe parcursul a  16 ani de catre 163 de sculptori. Toate operele merita admirate atat pentru gradoare cat si pentru iscusinta sculptorilor, fiind creatii unice in Europa. Daca mergem inainte vom trece pe langa tabara scolara Poiana Pinului si apoi prin Valea Halesului, un loc perfect pentru relaxarea buzoienilor pe iarba verde la soare sau la umbra.

Nicoleta Marica 

Regional