Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau Doamna Neaga, Regina Buzaului

Doamna Neaga, Regina Buzaului

 Cetatuia de pe dealul Cucuiata de la Grajdana-Tisau, judetul Buzau este ctitorie a doamnei Neaga, sotia lui Mihnea Turcitul, fiind supranumita “Regina Buzaului”. Cetatuia era folosita ca turn de observare, din acesta se vedea o mare parte a Vaii Niscovului pana spre raul Buzau. Aceasta este plasata intr-un loc greu accesibil de aici si expresia “parca ai fi la Cucuiata”. De aici plecau stafete in caz de pericole, pe carari ascunse spre Schitul Izvoranu-Manastirea Ciolanu-Cetatuia doamnei Neaga de pe varful Cetatuia, aflata deasupra localitatii Magura intr-un loc din care se putea supraveghea toata Valea Buzaului, reprezentat in prezent de Schitul Cetatuia-Viperesti-Cislau-Buda Craciunesti, resedinta doamnei Neaga.
Vestile puteau circula si pe alt traseu Cetatuia de la Cucuiata-Manastirea Bradu-Lapos-Buda Craciunesti, astfel vestita doamna era la curent cu toate miscarile trupelor dusmane. Manastirea Izvoranu este mai veche decat cea construita de Luca din Cipru, primele constructii din aceasta zona sunt realizate tot de doamna Neaga. Ctitorii ale doamnei Neaga mai sunt si la Manastirea Ciolanu, biserica Sfantul Gheorghe si Cetatuia de la Ciolanu.
Doamna Neaga a facut donatii la manastirea de la Alunis, precum si pentru construirea Bisericii Sfintii Ingeri din orasul Buzau. De aceea numele sau a fost dat de localnici strazii de langa biserica, chiar daca a fost schimbata cu numele de Ostrovului, toti buzoienii ii zic tot Doamna Neaga.
Din spusele oamenilor se zice ca doamna Neaga fiind retrasa in Cetatuie s-a intamplat ca unul din copiii sai sa moara si neavand unde sa-l ingroape, l-a inmormantat in vale la parintii pustnici ce erau pe vremea aceea. In memoria copilului a zidit parintilor pustnici o bisericuta cu un zid foarte solid, imprejmuita cu un alt zid asemenea unei cetati, ale carui ruine au fost gasite pana in secolul al XVIII-lea.


Nicoleta Marica

Regional